Menu
 

Ārvalstu investoru padome: Valdībai ātri un caurredzami jāierobežo ASV sankciju ietekme uz Latvijas tranzīta sektoru

  • Autors:  LETA
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Valdībai ātri un caurredzami būtu jāierobežo ASV Valsts kases Ārvalstu aktīvu kontroles biroja (OFAC) noteikto sankciju ietekme uz Latvijas tranzīta sektoru, paziņojumā medijiem uzsver Ārvalstu investoru padome Latvijā (ĀIPL).

Padome norāda, ka Latvijai ir jāievēro starptautiskās sankcijas un jānodrošina to mērķu sasniegšana, vienlaikus, iespēju robežās izvairoties no kaitējuma tādiem subjektiem, kas nav saistīti ar sankciju mērķu īstenošanu. 

"Pašreizējā situācija atstāj iespaidu uz Latvijas investīciju klimatu, un ir nepieciešama ātra rīcība, lai ierobežotu sankciju ietekmi Latvijas ostās, tranzīta sektorā un ekonomikā kopumā," teikts ĀIPL paziņojumā medijiem.

Ārvalstu uzņēmēju organizācija aicina valdību un atbildīgās valsts institūcijas rīkoties iespējami ātri un caurskatāmi, lai panāktu konstruktīvus risinājumus, kas ļautu turpināt darbu tiem komersantiem, kas nav saistīti ar sankciju mērķu īstenošanu, sniedzot skaidru komunikāciju uzņēmējiem un sabiedrībai.

Kā ziņots, ASV Valsts kases Ārvalstu aktīvu kontroles birojs (OFAC) 9.decembrī, balstoties uz tā dēvēto Magņitska likumu, par korupciju noteicis sankcijas Ventspils mēram Aivaram Lembergam un četrām ar viņu saistītām juridiskām personām - Ventspils brīvostas pārvaldei, Ventspils attīstības aģentūrai, Biznesa attīstības asociācijai un Latvijas Tranzīta biznesa asociācijai.

Pēc 2020.gada 8.janvāra jebkādi finansiāli darījumi ar četrām sankcionētajām juridiskajām personām nebūs iespējami, jo bankas tos neapkalpos. Savukārt Lembergs varēs paturēt vienu kontu, lai veiktu maksājumus, kas nepieciešami pamatvajadzību apmierināšanai, proti, pabalsti, pensija, nodokļu, valsts nodevu apmaksa, maksājumus par pārtikas produktiem, īri vai hipotēku, komunālajiem pakalpojumiem, atlīdzība par izdevumiem saistībā ar juridiskiem pakalpojumiem u.c.

Turklāt sankcijas attiecas arī uz uzņēmumiem, kurus kontrolē Lembergs vai kuros viņš minēts kā patiesais labuma guvējs. Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK) ir izstrādājusi noteikumus, kādā veidā bankas var pārliecināties, vai uzrādītais uzņēmuma patiesais labuma guvējs ir īstais patiesais labuma guvējs.

Valsts iestādes un juristi iesaka darījumos izvairīties no sadarbības ar sankciju sarakstā iekļautām personām un struktūrām. Sadarbojoties ar OFAC sankcionētām personām pastāv risks tikt pakļautam OFAC sekundārajām sankcijām vai citiem ierobežojumiem, piemēram, var tik uzlikts liegums veikt transakcijas ASV dolāros, ieceļošanas aizliegums ASV u.tml.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.