Menu
 

Vairāk nekā 40 000 iedzīvotāju parakstītu iniciatīvu par nodokļa atcelšanu vienīgajam īpašumam vērtēs parlamenta Budžeta komisija

  • Autors:  LETA
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Saeima ceturtdien izskatīšanai parlamenta Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijā nodevusi vairāk nekā 40 000 Latvijas pilsoņu kolektīvo iesniegumu par nekustamā īpašuma nodokļa atcelšanu vienīgajam īpašumam.

Pamatojoties uz 40 518 Latvijas pilsoņu kolektīvo iesniegumu Saeima uzdevusi Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijai izvērtēt iespēju neaplikt ar nekustamā īpašuma nodokli fiziskai personai piederošu īpašumu, kas ir īpašnieka dzīvesvieta, vai rast citus labvēlīgus risinājumus šādiem gadījumiem, ņemot vērā Saeimas 2016.gada 16.jūnija lēmumā "Par nekustamā īpašuma nodokļa atcelšanu vienīgajam īpašumam" Ministru kabinetam noteiktā uzdevuma ietvaros rastos risinājumus.

Iniciatīvas pārstāvis Estris Hiršsons iepriekš deputātiem skaidroja, ka būtu nepieciešams atcelt nekustamā īpašuma nodokli vienīgajam īpašumam, kas kalpo par dzīvesvietu tās īpašniekam. Viņš pauda, ka minētais nodoklis iedzīvotājiem var tapt nesamaksājams, kā rezultātā iedzīvotāji var zaudēt savu īpašumu.

Iniciatīvas pārstāvis norādīja, ka šāds nodoklis samazina iedzīvotāju skaitu pašvaldībās, kur pieaudzis nekustamā īpašuma nodokļa apmērs. Viņa apkopotie dati liecina, ka iedzīvotāju skaits samazinās arī Rīgā, savukārt pārējās Baltijas valstu galvaspilsētās iedzīvotāju skaits lēnām pieaug.

Iniciatīvu parakstījuši 40 518 pilsoņi, un tajā parlaments atkārtoti aicināts noņemt pārlieku lielo nekustamā īpašuma nodokļa slogu no iedzīvotāju vienīgajiem īpašumiem - dzīvesvietām. Iesnieguma autori norādījuši, ka jautājums Latvijas sabiedrībai joprojām ir aktuāls un svarīgs un to apliecina līdz šim papildu savāktais parakstu skaits, kas jau kopumā pārsniedz 50 000.

Iepriekš līdzīga iniciatīva par nodokļa atcelšanu vienīgajam īpašumam, ko bija parakstījuši 10 496 pilsoņi, Saeimā tika iesniegta 2016.gada aprīlī. Saeima tā paša gada jūnijā pieņēma lēmumu uzdot Ministru kabinetam izvērtēt iespēju grozīt normatīvos aktus, lai īstenotu principus, kas ļautu nekustamā īpašuma nodokli vienīgajam īpašumam nepiemērot vai arī piemērot vienoto samazināto procentu likmi no nekustamā īpašuma vērtības.

Līdz šim Ministru kabineta atzinums par iniciatīvu, kas parlamentā iesniegta 2016.gada pavasarī, Saeimā nav saņemts, un Mandātu komisija galīgo lēmumu par šī gada 31.oktobrī iesniegtās iniciatīvas tālāko virzību izskatīšanai Saeimas sēdē plāno pieņemt nākamnedēļ.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.