Menu
 

No aprīļa pārtikas ražotājiem būs jānorāda arī produkta galvenās sastāvdaļas izcelsme

  • Autors:  LETA
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Latvijā pārtikas ražotājiem no šā gada 1.aprīļa būs jānorāda arī pārtikas produkta galvenās sastāvdaļas izcelsmes valsti vai izcelsmes vietu, lai nodrošinātu patērētājus ar pilnvērtīgu informāciju par pārtikas produktu, informēja Zemkopības ministrijā (ZM).

Ministrijā skaidroja, ka pārtikas ražotājiem no 2020.gada 1.aprīļa būs jāpiemēro jaunā regula par pārtikas produkta galvenās sastāvdaļas izcelsmes valsts vai izcelsmes vietas norādīšanu. 

Turpmāk situācijās, kad pārtikas produkta izcelsmes valsts vai izcelsmes vieta (izcelsme) būs norādīta, bet izcelsme nebūs tā pati, kas ir produkta galvenajai sastāvdaļai, būs jānorāda arī attiecīgās galvenās sastāvdaļas izcelsme vai vismaz jānorāda, ka tā atšķiras no pārtikas produkta izcelsmes.

Galvenās sastāvdaļas definīcijā ir minēti divu veidu kritēriji, pēc kuriem var noteikt pārtikas produkta galveno sastāvdaļu. Viens no tiem ir kvantitatīvais kritērijs, kad attiecīgā sastāvdaļa veido vairāk nekā 50% no pārtikas produkta, bet otrs ir kvalitatīvais kritērijs, kad patērētājs attiecīgo sastāvdaļu parasti saista ar pārtikas produkta nosaukumu.

Pārtikas produktus, kas ir laisti tirgū vai marķēti pirms regulas piemērošanas datuma, proti, pirms 2020.gada 1.aprīļa, var tirgot, līdz beidzas to krājumi.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.