Menu
 

Rožkalns: Uzņēmējiem jābeidz LIAA uzlūkot kā "naudas maku" un jākoncentrējas uz tajā pieejamo informāciju

  • Autors:  LETA
Foto - LETA Foto - LETA

Latvijas uzņēmējiem vajadzētu beigt uzlūkot Latvijas Investīciju un attīstības aģentūru (LIAA) kā "naudas maku", no kura var iegūt kādu atbalstu, bet vajadzētu koncentrēties uz to, kādu informāciju un konsultācijas par sevi interesējošajiem tirgiem LIAA var iegūt, intervijā aģentūrai LETA sacīja jaunais LIAA direktors Kaspars Rožkalns.

Viņš pauda, ka iespējas saņemt finansiālu atbalstu no Eiropas Savienības (ES) struktūrfondiem jau ir izsmeltas. Līdz pagājušā gada beigām ar LIAA bija noslēgti 2003 līgumi un apstiprināti vairāk nekā 4000 maksājumu pieprasījumu.

"Savukārt, ja runājam par to, cik daudz LIAA vēl varētu izmantot, lai uzņēmumi saņemtu informāciju un sagatavotos eksportam, tad es teikšu, ka potenciāls joprojām ir milzīgs un nebūt nav izmantots pilnībā.. Diemžēl daudzi uzņēmēji LIAA joprojām uztver kā "naudas maku", kurā var pieteikties tādam vai citādam atbalstam. Tādēļ gan mans, gan visa LIAA uzdevums ir strādāt pie satura un uzņēmējiem parādīt, ka šeit var iegūt nenovērtējamu informāciju par viņus interesējošajiem tirgiem," uzsvēra Rožkalns.

Viņš atzina, ka ir uzņēmumi, kuri eksporta tirgos strādā ļoti profesionāli, ir vēl virkne uzņēmumu, kuri šo darbu dara, bet ne vienmēr labi, un ir vēl vairāk uzņēmumu, kuriem vispār nav informācijas, kā būtu jārīkojas. Tādēļ LIAA potenciāls, kuru uzņēmēji vēl varētu izmantot, ir ļoti liels.

"Pašlaik joprojām ir pieejams tā saucamais "de minimis" atbalsts, kura ietvaros LIAA pārstāvniecības sniedz konsultācijas. Es vēlētos, lai šī "de minimis" ietvaros gan uzņēmumi, gan pārstāvniecības trenējas sniegt daudz kvalitatīvāku informāciju, lai tad, kad šī programma beigsies, uzņēmumi būtu gatavi maksāt pilnu cenu par konsultāciju, kuru saņems. Tas nozīmē, ka uzņēmumiem ir jādomā, kā uzdod daudz precīzākus jautājumus, lai saņemtu patiešām vajadzīgās atbildes. Nav vērts pārstāvniecībām prasīt informāciju, kuru tikpat vienkārši var atrast internetā," sacīja LIAA vadītājs. 

Tāpat Rožkalns minēja, ka LIAA pārstāvniecību uzdevums ir palīdzēt uzņēmumam sagatavoties eksporta darījumiem, lai būtu skaidrs fokuss, vietējās valodās tulkoti materiāli, informācija par esošo tirgus situāciju utt. "Savukārt pēc tam jau tiek organizētas tikšanās ar potenciāliem sadarbības partneriem, kur ir skaidrs mērķis un intereses. Mums ir jāiet šīs kvalitātes virzienā," sacīja aģentūras jaunais vadītājs.

Vienlaikus viņš norādīja - tas, ka uzņēmējiem vairs nebūs pieejama izdevumu atmaksa 80% apmērā no ES fondiem par dalību starptautiskās izstādēs ļoti labi parādīs, par kurām izstādēm patiešām ir interese.

"Ja uzņēmumiem sedz 80% izmaksu, kā tas bija līdz šim, tad ir visai grūti saprast, vai uz izstādi dodas tādēļ, ka tā konkrētajiem uzņēmējiem ir interesanta, vai tādēļ, ka tā notiek Dubaijā vai Šanhajā? Tāpat, ja uzņēmums kaut vai kopā ar citiem nav gatavs segt izstādes izmaksas, tad ir jautājums, vai tas vispār ir gatavs iziet eksporta tirgos?" jautāja Rožkalns.

Vienlaikus viņš minēja, ka LIAA joprojām rīkos Latvijas stendus lielāko industriju izstādēs. "Pasaules līmeņa izstādēs, kurās sabrauc konkrētās industrijas uzņēmumi no visurienes, Latvijas stendi būs joprojām, jo ir uzskats, ka, ja tevis tur nav, tad tirgū tevis nav vispār. Kas attiecas uz citām izstādēm, tad LIAA piedāvās organizēt kopējus stendus uzņēmumiem, kuriem par tām būs interese. Taču uzņēmumi šajā gadījumā visu apmaksās paši, un mēs vienkārši nodarbosimies ar administrēšanu, sniegsim uzņēmumiem nepieciešamo informāciju u.c.," stāstīja LIAA vadītājs.

Jau vēstīts, ka Rožkalns LIAA vadītāja amatā stājās 20.janvārī. Rožkalns uzvarēja atklātā konkursā uz šo amatu un guva arī ekonomikas ministra Ralfa Nemiro (KPV LV) apstiprinājumu.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.