Menu
 

Ekoloģiski barošanas galdiņi mājdzīvnieku labturībai Apriņķis.lv

  • Autors:  Ilze Ručevska
Foto - no privātā arhīva Foto - no privātā arhīva

Ikvienam mājdzīvnieka īpašniekam svarīga ir viņa mīluļa veselība un labturība. Rūpēties par dzīvnieka labklājību ir tas pats, kas rūpēties par savu, uzskata arī vidusskolniece Arta Latiša, kurai radās ideja izveidot ekoloģiskus mājdzīvnieku barošanas galdiņus. “Rīgas Apriņķa Avīze” sazinājās ar Artu, lai uzzinātu, kā radās uzņēmums “Anybelly”.

Artas dzimtās mājas ir Saulkrastos, bet šobrīd viņa dzīvo Rīgā. Jau kopš bērnības meitenei svarīgi ir bijuši mājdzīvnieki, viņu veselība un labturība. Divpadsmit gadus Arta nodarbojās ar profesionālo tenisu, paralēli tam mācoties Rīgas Franču licejā. “Diemžēl es guvu muguras traumu, un man nācās pamest tenisu. Un tad, tieši pirms gada, es pievērsos uzņēmējdarbībai,” stāsta Arta. Skolā viņai bija iespēja izveidot savu mācību uzņēmumu, un tad arī radusies doma par mājdzīvnieku barošanas galdiņiem.

Īpaši barošanas galdiņi

Stāstot par uzņēmuma “Anybelly” sākumu, Arta atzīst, ka sākumā ekoloģiskie barošanas galdiņi no koka bijuši paredzēti augumā lielākiem dzīvniekiem. Laika gaitā koncepts mainījies, un tie pielāgoti arī mazākiem mājdzīvniekiem. “Pašā sākumā vēl nebija izdomāts dizains, bet palēnām es nonācu gan pie tā, gan galdiņu veidiem, kādus es tos vēlos redzēt un piedāvāt cilvēkiem. Un tad pērn vasaras sākumā es izveidoju pirmos sešus produktus, kuri tagad arī ir pieejami manā mājaslapā un kuri paredzēti maza izmēra mājdzīvniekiem.”

Meitene stāsta, ka skices sākumā esot nesusi dizainerei, kura tās uzlabojusi un attīstījusi. Tajā brīdī viņa sapratusi, ka skices vēlas pārvērst par īstu produktu un paskatīties, kā tas izskatās dzīvē. “Mēs devāmies pie galdniekiem, un viņi uztaisīja prototipus, bet man tie nepatika. Bija diezgan daudz dažādu kļūdu, un es sapratu, ka ir jāmeklē profesionāļi – cilvēki, kas ar šo lietu nodarbojas ikdienā. Es atradu lielisku firmu, kura tagad arī izgatavo manu produktu. Firmai ir speciāla mašīna, kas izgriež detaļas, un tad galdnieki šo produktu vienkārši saliek kopā.”

Artas izstrādātie dzīvnieku barošanas galdiņi ir pieejami trīs krāsās – dabiska ozola, pelēka ozola un tumša ozola – un piemēroti mājdzīvniekiem, kuru augums nepārsniedz 30 centimetrus. Tāpat uzņēmums piedāvā iespēju klientiem izvēlēties keramiskas bļodiņas barībai un ūdenim. Katra bļodiņa ir roku darbs, tā veidota no Latvijas māla un pārklāta ar glazūru, kas nesatur svinu un citas kaitīgas vielas.

Galvenais ir mājdzīvnieku labklājība

Arī uz jautājumu, kāpēc mājdzīvniekiem būtu nepieciešami ekoloģiski barošanas galdiņi un bļodiņas, Artai ir gatava atbilde. Galvenais esot stereotipu laušana. “Mājdzīvnieku galdiņi vai jebkādas bļodiņas parasti ir iestumtas kaut kādā stūrītī un tam netiek piešķirta vispār nekāda nozīme. Es vēlos visu šo barošanas procesu socializēt, jo arī mājdzīvnieki ir pelnījuši pienācīgi ēst no pienācīgiem trauciņiem.” Arta vēlas, lai mājdzīvnieks maltītes laikā nejūtas vientuļš un atstums. Ar savu produktu meitene vēlas lauzt stereotipus par barošanas statīvu lomu un nozīmi interjerā.

Tāpat Arta esot pievērsusi uzmanību veikalu piedāvājumam. “Plašā piedāvājumā ir nopērkami mājdzīvnieku barošanas statīvi no metāla un plastmasas, tiem raksturīga materiāla vienveidība un dizaina neesamība kā tāda. Ir arī zinātniski pierādīts, ka, ilgstoši lietojot plastmasas traukus, no tajos radītajiem skrāpējumiem izdalās kaitīgas vielas, kas kopā ar barību nonāk mājdzīvnieka organismā un var izraisīt alerģiskas reakcijas,” par tirgū pieejamo piedāvājumu izsakās Arta.

Arī veterinārārsti uzsver, ka ikvienam mājdzīvniekam, katrai šķirnei, ir nepieciešams pareizs augstums, kādā atrodas barības trauks. Mājdzīvnieks nedrīkst ēst no bļodiņas, kas atrodas uz zemes, jo tādā veidā tiek deformēts tā mugurkauls, kā arī negatīvi ietekmēta gremošanas sistēma. Ņemot vērā šos ieteikumus, Arta izstrādāja savu produktu, kas ļauj padarīt ēšanas procesu mājdzīvniekam ne tikai patīkamāku, bet arī veselīgāku, tādējādi rūpējoties par sava mīluļa labklājību.

Katram puncītim

Jautāta par to, kā radās uzņēmuma nosaukums “Anybelly”, Arta pastāsta, ka tulkojumā no angļu valodas any belly nozīmē ‘katram puncītim’. “Protams, ka, meklējot nosaukumu, jādomā par tādu, kurš vislabāk raksturo uzņēmumu, un tā es arī nonācu pie “Anybelly”, jo mani produkti ir veidoti katram mājdzīvniekam un tie palīdz rūpēties par katra mājdzīvnieka puncīti un labklājību,” stāsta uzņēmuma dibinātāja Arta.

Jautāta par to, kādēļ nosaukums izvēlēts angļu valodā, Arta uzsver, ka arī šī izvēle neesot bijusi nejauša. “Tas ir domāts starptautiski, un angliski arī skan labāk. Arī lielākā mērķauditorija mums nav Latvijā. Protams, ka es sāku ar Latvijas tirgu, bet noteikti vēlos šo produktu eksportēt uz Eiropu, vēlāk, iespējams, pat uz Ameriku.”

Šis ir tikai sākums

Stāstot par ieguvumiem, meitene atzīst – sākumā esot bijis grūti noticēt, ka izdosies šāda veida uzņēmumu izveidot. Tomēr arī šajā īsajā laika posmā ieguvumu esot ļoti daudz. “Tie ir kontakti ne tikai Latvijas robežās, bet arī ārpus tām. Esmu ieguvusi ļoti lielu pieredzi, piedaloties dažādos projektos. Viens no lielākajiem ieguvumiem, protams, ir pieredze, kuru gūstu. Tā ir pieredze, kuru jau šobrīd praktiski varu pielietot.” Jau tūlīt meitene dosies uz Tartu Igaunijā, kur varēs prezentēt savu produktu dažādiem investoriem un uzņēmējiem.

Artas uzņēmums jau saņēmis vairākus pasūtījumus, par ko meitene ir ļoti priecīga, jo, kā pati saka, reklāma esot bijusi ļoti minimāla – tikai sociālajos tīklos “Instagram” un “Facebook”. “Jāatzīst, ka pieprasījums ir tiešām liels, bet, protams, kā jau visiem produktiem, tam ir nepieciešama reklāma. Tā ka šis ir tikai sākums.”

Nākotnē Arta vēlas savu produktu padarīt atpazīstamāku Latvijas tirgū, kā arī ielauzties Baltijas un Skandināvijas tirgū. “Esmu veikusi tirgus izpēti, un tur pieprasījums pēc šāda veida produkta ir tiešām liels. Vēl viens mans mērķis ir varbūt tikt kādā internacionālā veikalu, piemēram, “Dino Zoo”, ķēdē.”

Nebaidīties un ticēt sava produkta nākotnei – ar šādiem vārdiem Arta vēlas iedvesmot ikvienu jaunieti, kurš arī ir nolēmis spert kāju biznesa pasaulē, veidojot savu uzņēmumu. Meitene uzsver, ka galvenais ir ticēt savam produktam, jo, ja tu pats tam neticēsi, neviens cits arī neticēs.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.