Menu
 

VAAD: Augus potenciāli pavasarī apdraud ziemā izdzīvojušie kaitēkļi un slimības

  • Autors:  LETA
Foto - pixabay.com Foto - pixabay.com

Šoziem sinoptiķi vairs neprognozē lielu salu, kas varētu izcilāt augsni un sējumus, bojājot augus, tādēļ atliek uztraukties vienīgi par ziemā bojā neaizgājušiem kaitēkļiem un slimībām, kas pavasarī sāks attīstību, liecina Valsts augu aizsardzības dienesta (VAAD) prognozes.

VAAD slimību un kaitēkļu attīstības prognoze laukaugu sējumos 2020.gadā liecina, ka Kurzemē un Latgalē graudzāļu miltrasas izplatība un attīstība 2020.gada sezonā būs atkarīga no iepriekš uzskaitīto, slimības attīstībai labvēlīgo faktoru kopuma. Arī vārpu plēkšņu plankumainības pazīmes šā gada sezonā uz vārpām Kurzemē būs vērojamas. 

Graudaugu sējumos Zemgalē vārpu plēkšņu plankumainības attīstības intensitāte un izplatīšanās lielā mērā būs atkarīga no laika apstākļiem un labības šķirņu īpašībām. 2020.gadā labības sējumos Zemgalē pastāv liels risks inficēšanās risks ar graudzāļu miltrasu.

Kurzemē, Latgalē un Zemgalē atkarībā no laika apstākļiem iespējams brūnās rūsas infekcijas risks šā gada sezonā, bet dzeltenās rūsas pazīmes Kurzemē šogad būs sastopamas sējumos ar iepriekšējos gados uzkrātu pietiekošu infekcijas fonu, arī Zemgalē pastāv augu inficēšanās risks ar to, bet Latgalē tā varētu iet secen. 

Tikmēr stiebrzāļu gredzenplankumainības izplatība Kurzemē un Vidzemē būs atkarīga no augu maiņas un laika apstākļiem, bet  Zemgalē pastāv ļoti liela tās attīstības iespējamība. Kviešu lapu plankumainību intensitāte Kurzemē, Latgalē un Vidzemē būs atkarīga no laika apstākļiem un konkrētā lauka infekcijas fona. Arī miežu pundurrūsa 2020.gada pavasarī varētu turpināt tās attīstības ciklu un tā var inficēt arī vasaras miežu sējumus. Atsevišķos laukos Vidzemē būs sastopama miežu lapu tīklplankumainība.

Auzu putojošā melnplauka šovasar būs atrodama atsevišķos Kurzemes auzu sējumos un ir iespējama arī Zemgalē. Atkarībā no laika apstākļiem iespējama labību lapgraužu pārlieka savairošanās atsevišķās sējuma daļās vai visā laukā. Kviešu lapu dzeltenplankumainība, visticamāk, būs sastopama kviešu sējumos Zemgalē.

Tikmēr Vidzemē pastāv auzu lapu brūnplankumainības izplatības risks. Auzu vainagrūsas pazīmes auzu sējumos Latgalē būs vērojamas arī šogad, bet Zemgalē - atkarībā no laika apstākļiem. Ievu-auzu laputs Latgalē strauji vairosies, ja jūnija beigās iestāsies silts laiks.

Ja gaisa temperatūra un mitrums būs paaugstināti, liela iespēja, ka Vidzemē rapšu laukos parādīsies krustziežu sausplankumainība, jo tās attīstībai būs labvēlīgi apstākļi. Zemgalē kviešu lapu pelēkplankumainība būs sastopama. Kurstziežu sausās puves izplatība Vidzemes reģionā ir iespējama, ja sezonā būs ilgs, silts un mitrs laiks, tad iespējama izplatība, bet baltās puves noteikts laika apstākļi.

Silti un mitri laika apstākļi rapšu augšanas periodā var veicināt krustziežu sausplankumainības attīstību šogad Zemgalē. Rapša neīstās miltrasas izplatība Zemgalē 2020.gadā varētu būt atkarīga no mitruma daudzuma gaisā un temperatūras.

Tāpat šogad Kurzemē ziemas rapša dīgstus rudenī varētu bojāt gliemeži, kamēr Latgalē tie nebūs problēma. Gliemežu izplatību Vidzemē ietekmes laika apstākļi. Vidzemē un Zemgalē labības sējumos iespējami arī labību spradži. Zemgalē tajos varētu būt sastopamas laputis. Labību lapgraužu daudzums šogad Zemgalē būs atkarīgs no laika apstākļiem veģetācijas periodā.

2020.gada pavasarī krustziežu spīduļu invāzija būs ievērojama Kurzemē un Latgalē, tie būs sastopami arī Zemgalē, bet Vidzemē to izplatība nemazināsies. 2020.gada rudenī alotājmušas kāpuri barosies rapšu lapās. Masveida savairošanās gadījumā, ja savlaicīgi netiek lietots atbilstošs insekticīds, labību spradži var nodarītu būtiskus ekonomiskos zaudējumus Zemgalē.

VAAD ir Zemkopības ministrijas padotībā. Dienests veic valsts kontroli un uzraudzību augu aizsardzības jomā, kā arī sadarbojas ar starptautiskām organizācijām, nodrošinot informācijas apmaiņu ar citām valstīm par augu aizsardzības, augu karantīnas, sēklu aprites un selekcionāra tiesību aizsardzības jautājumiem.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.