Menu
 

LLKC aicina pirms laukaugu sējas noteikt sēklu kvalitāti

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto – Andris Skudra Foto – Andris Skudra

Tuvojoties pavasara sējas darbiem, Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centrs (LLKC) aicina noteikt sēklas kvalitāti laukaugiem. No tā, kāds sēklas materiāls tiek izmantots sējai, ir atkarīgs nākamās ražas lielums un ekonomiskais ieguvums, norāda LLKC augkopības speciālisti.

“Lai precizētu sēklu izsējas normu un nodrošinātu optimālu sējumu biezību, LLKC augkopības laboratorijā piedāvājam noteikt sēklu kvalitātes rādītājus: sēklu dīgtspēju un 1000 sēklu masu. Sēklu dīgtspēja ir viens no kritērijiem, lai uz lauka izaugtu pēc iespējas vairāk veselīgu un spēcīgu augu,” norāda LLKC augkopības konsultants Andris Skudra.

“Jo mazāk sēklas izmanto, jo lielāka nozīme ir sēklas dīgtspējai, it īpaši pielietojot samazinātu izsējas normu. Lai nebūtu pārsteigumu uz lauka pēc sējumu sadīgšanas, jāveic sēklas materiāla novērtējums.”

Augu veģetācijas periodā LLKC konsultanti laboratorijā var veikt arī slāpekļa satura monitoringu augos un nepieciešamā slāpekļa papildmēslojuma daudzuma noteikšanu, pamatojoties uz mērījumiem ar hlorofilmetru graudaugu sējumos.

Savukārt, lai noteiktu augsnes skābuma īpašības, konsultanti ar pH metru nosaka augsnes reakciju un sniedz ieteikumus tās optimizēšanai, kā arī palīdz izveidot augu maiņu un sējumu struktūru atbilstoši augsnes īpašībām.

Laboratorijas pakalpojumi ir pieejami lauksaimniekiem un tiek izmantoti arī saimniecībās ierīkotajos izmēģinājumos pētāmo augu un augsnes analīzēm.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.