Menu
 

Janvārī mazumtirdzniecības apgrozījums pieaudzis par 2,6 %

  • Autors:  Apriņķis.lv
Mazumtirdzniecības apgrozījuma indeksi (2015=100). Grafika – CSP Mazumtirdzniecības apgrozījuma indeksi (2015=100). Grafika – CSP

2020.gada janvārī, salīdzinot ar 2019. gada janvāri, mazumtirdzniecības apgrozījums pieauga par 2,6 %, liecina Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) apkopotie kalendāri izlīdzinātie dati salīdzināmajās cenās. Pārtikas preču mazumtirdzniecība pieauga par 4,4 %. Nepārtikas preču mazumtirdzniecības apjoms, neieskaitot autodegvielu, palielinājās par 4,7 %, bet autodegvielas mazumtirdzniecība samazinājās par 7,2 %.

Salīdzinot ar 2019. gada janvāri, būtiskākais apgrozījuma kāpums bija informācijas un komunikāciju tehnoloģiju iekārtu mazumtirdzniecībā specializētajos veikalos (par 16,8 %), mazumtirdzniecībā pa pastu vai interneta veikalos (par 11,7 %) un kultūras preču un atpūtai paredzēto preču mazumtirdzniecībā (par 10,6 %). Apgrozījuma kritums bija apģērbu, apavu un ādas izstrādājumu mazumtirdzniecībā (par 4,3 %).

Mazumtirdzniecības uzņēmumu kopējais apgrozījums faktiskajās cenās, neņemot vērā kalendāra dienu ietekmi, pieauga 5,9 %.

Šāgada janvārī, salīdzinot ar decembri, pēc sezonāli izlīdzinātiem datiem salīdzināmajās cenās mazumtirdzniecības uzņēmumu apgrozījums pieauga par 0,6 %. Pārtikas preču mazumtirdzniecība pieauga par 2,3 %. Nepārtikas preču mazumtirdzniecības apjoms, neieskaitot autodegvielu, palielinājās par 1,4 %, bet autodegvielas mazumtirdzniecība samazinājās par 5,2 %.

Salīdzinot ar iepriekšējo mēnesi, būtiskākais apgrozījuma pieaugums bija kosmētikas un tualetes piederumu mazumtirdzniecībā (par 5,9 %), nespecializētajos veikalos, kur pārsvarā pārdod nepārtikas preces (par 3,8 %) un metālizstrādājumu, instrumentu, būvmateriālu un santehnikas mazumtirdzniecībā (par 3,2 %). Apgrozījuma kritums bija apģērbu, apavu un ādas izstrādājumu mazumtirdzniecībā (par 8,1 %) un mazumtirdzniecība pa pastu vai interneta veikalos (par 1,6%).

  1. gada janvārī, salīdzinot ar decembri, mazumtirdzniecības uzņēmumu kopējais apgrozījums faktiskajās cenās, neņemot vērā sezonalitāti, samazinājās par 16,6 %.
atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.