Menu
 

Restorānu biedrība aicina valdību nekavējoties sniegt atbalstu tūrisma nozarei

  • Autors:  LETA
Foto - pixabay.com Foto - pixabay.com

Latvijas Restorānu biedrība aicina atbildīgās ministrijas un Ministru kabinetu nekavējoties lemt par tūrisma nozares glābšanas plānu ārkārtējā stāvokļa dēļ.

Latvijas Restorānu biedrības prezidents Jānis Jenzis aicināja izmantot Eiropas Savienības izveidoto 37 miljardu eiro atbalsta fondu, kā arī miljardu eiro no valsts līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem, lai nodrošinātu nozares darba vietu subsidēšanu, samazinātu vai uz laiku pilnībā atceltu pievienoto vērtību nodokli (PVN) un citus maksājumus.

Jenzis uzsvēra, ka Eiropas Savienības fonda finansējums ir paredzēts visvairāk cietušo nozaru glābšanai, primāri - tūrismam un sabiedriskajai ēdināšanai, viesu izmitināšanai, transportam un pasākumu organizēšanai, mazajiem un vidējiem uzņēmumiem, kā arī darba tirgus stabilizēšanas pasākumiem. 

"Tāpēc nozare aicina Latvijas valdību sekot Beļģijas, Vācijas, Dānijas un citu valstu piemēram un operatīvi lemt par atbalsta pasākumiem nozarei, kas būs izšķiroši Latvijas ekonomikai un uzņēmējiem," viņš uzsvēra.

Pēc Jenža teiktā, biedrība aicina uz krīzes laiku nodrošināt valsts subsidētas darbavietas tūrisma, izmitināšanas un sabiedriskās ēdināšanas, kā arī pasākumu organizēšanas jomā strādājošajos uzņēmumos. "Tas ļaus uzņēmumiem saglabāt tik ļoti svarīgās darbavietas, bet darbinieki nepaliks bez iztikas līdzekļiem," viņš skaidroja.

Tāpat biedrībā norādīja, ka nepieciešams lemt par PVN atcelšanu uz krīzes laiku, kā arī par pazeminātās PVN likmes 5% piemērošanu sabiedriskās ēdināšanas un viesu izmitināšanas uzņēmumiem, tostarp skolu un medicīnas iestāžu ēdnīcām, kafejnīcām un restorāniem. 

Vienlaikus viņš minēja, ka uz laiku jāvienojas, ka Valsts ieņēmumu dienests (VID), valsts un pašvaldību uzņēmumi, kā arī bankas nepieprasa tūlītēju saistību izpildi un nerēķina soda un kavējuma naudas, neatslēdz pakalpojumus savlaicīgas neapmaksas gadījumā un paredz iespēju slēgt vienošanos par parāda atmaksas termiņa pagarināšanu.

Jenzis uzsvēra, ka jāatrisina arī slimības lapu problēmu, kas pašlaik pirmajās 10 dienās pilnībā gulstas uz uzņēmēju pleciem. "Uzņēmējiem jau pašlaik ir milzīgi zaudējumi, kas rodas darbaspēka trūkuma dēļ, kā arī, ja karantīnā tiek nosūtīts viss kolektīvs. Tādā gadījumā visa uzņēmuma darbība ir pilnībā apturēta, un tas jau ir solis pretī bankrotam," pauda biedrības prezidents.

Biedrība rosina veikt izmaiņas regulējumā un piemērot ASV modeli - 10 dienas gadā maksā uzņēmējs, no 11.dienas gadā maksā valsts. 

Jau vēstīts, ka konkrētus lēmumus Covid-19 vīrusa izplatības dēļ grūtībās nonākušo uzņēmumu atbalstam valdība sola šonedēļ.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.