Menu
 

Izsludina likuma grozījumus par bezdarbnieka palīdzības pabalstu 180 eiro apmērā

  • Autors:  LETA
Foto: pixabay.com Foto: pixabay.com

Valsts prezidents Egils Levits sestdien ir izsludinājis Saeimas pieņemtos grozījumus likumā "Par apdrošināšanu bezdarba gadījumam", kas bezdarbnieka palīdzības pabalstu nosaka 180 eiro apmērā. Likuma grozījumi stāsies spēkā ar svētdienu.

Sākotnēji Labklājības ministrijas (LM) un valdības virzītajā piedāvājumā bija paredzēts pabalstu noteikt līdz 130 eiro apmērā. Tāpat bija plānots pabalstu pielīdzināt pēdējos divos mēnešos saņemtajam bezdarbnieka pabalsta apmēram, bet nosakot to ne lielāku par 130 eiro. Tomēr bezdarbnieka palīdzības pabalsta summa visiem būs vienāda - 180 eiro. Pabalstu izmaksās gadījumā, ja persona pēc bezdarbnieka pabalsta izmaksas perioda beigām nebūs atradusi darbu un neveiks saimniecisko darbību, bet ne ilgāk kā četrus mēnešus.

Vienlaikus likuma grozījumi noteikts, ka personām, kas darbu uzteikušas pašas, bezdarbnieka pabalstu piešķirs no dienas, kad Nodarbinātības valsts aģentūrā saņemts iesniegums par bezdarbnieka pabalsta piešķiršanu.

Līdz šim personām, kas darbu uzteikušas pašas, pabalstu piešķīra ne agrāk kā divus mēnešus pēc bezdarbnieka statusa iegūšanas dienas. Šāda kārtība būs spēkā līdz 2020.gada 31.decembrim personām, kurām bezdarbnieka statuss piešķirts, sākot no 2020.gada 12.marta.

Iepriekš opozīcijas pārstāvji bija norādījuši, ka nepieciešams palielināt maksimālo summu līdz 180 eiro. Priekšlikumus par to iesniedza opozīcijas deputāts Andrejs Klementjevs (S) un vairāki citi opozīcijas deputāti, kā arī labklājības ministre Ramona Petraviča (KPV LV).

Labklājības ministrijas (LM) pārstāvis Egils Zariņš aģentūru LETA iepriekš informēja, ka bezdarbnieka palīdzības pabalstu izmaksās gadījumā, ja persona pēc bezdarbnieka pabalsta izmaksas termiņa, kas ir astoņi mēneši, beigām nebūs atradusi darbu un neveiks saimniecisko darbību.

Vienlaikus, pabalsta saņēmēja pienākums būs turpināt piedalīties Nodarbinātības valsts aģentūras noteiktajās aktivitātēs, tostarp, turpināt darba meklēšanu un pieņemt piemērotu darba piedāvājumu, kā arī ievērot citus aģentūras nosacījumus.

Jau vēstīts, ka ārkārtējā situācija valstī Covid-19 izplatības mazināšanai pagarināta līdz 12.maijam. Valsts šajā laikā noteikusi dažādus atbalsta pasākumus.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.