Menu
 

Pētījums: 19% uzņēmēju uzskata, ka pašvaldību darbība traucē uzņēmējdarbības attīstībai

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - publicitātes Foto - publicitātes

19% uzņēmēju norāda, ka pašvaldību darbība traucē uzņēmējdarbības attīstībai, 54,7% norāda, ka pašvaldība nedz traucē, nedz veicina, bet 20,8% uzskata, ka pašvaldību darbība veicina uzņēmējdarbības attīstību, liecina “Turības” Biznesa indeksa pētījums. Pierīgā pašvaldību darbu kā veicinošu faktoru norāda 28% reģiona uzņēmēju.

Salīdzinājumam – 2019. gadā veiktajā pētījumā 17,2% uzņēmēju norādīja, ka pašvaldības darbība kavē uzņēmējdarbības attīstību, bet 2018. gadā – 19,4% uzņēmēju.

Vispozitīvāk pašvaldību darbību novērtē tie uzņēmumi, kuros nodarbināti 250 un vairāk darbinieki. Starp šādiem uzņēmumiem 42% aptaujāto atzina, ka pašvaldība noteikti veicina vai drīzāk veicina uzņēmējdarbības attīstību konkrētajā reģionā, 9% uzsvēra, ka pašvaldība traucē uzņēmējdarbībai, savukārt 49% norāda, ka attīstība netiek nedz veicināta, nedz traucēta.

Negatīvāki savā vērtējumā bijuši mazie uzņēmumi, kuros nodarbināti mazāk kā 9 darbinieki – no tiem tikai 20% uzskata, ka pašvaldību darbība veicina uzņēmējdarbības attīstību. Starp uzņēmumiem, kuros ir no 10 līdz 49 darbiniekiem, 28% norāda, ka pašvaldību darbība veicina to attīstību, savukārt uzņēmumos, kur darbinieku skaits ir no 50 līdz 250, pašvaldību darbību kā veicinošu vērtē 35%.

Vērtējot uzņēmēju viedokli dažādu nozaru griezumā, secināts, ka ražošanas un pakalpojumu nozares uzņēmēji pašvaldību darbību vērtē kā traucējošu – attiecīgi 24% un 21%, būvniecības nozarē tā uzskata 13% uzņēmēju, bet tirdzniecības nozarē – 14%.

“Turības” Biznesa indekss ir tapis sadarbībā ar sabiedriskās domas pētījumu centru SKDS.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.