Menu
 

Eksperti: Krīzē nekustamo īpašumu cenām jāsamazinās

  • Autors:  LETA
Foto: pixabay.com Foto: pixabay.com

Sarūkot iekšzemes kopproduktam un ekonomiskajai aktivitātei, arī nekustamo īpašumu cenām ir jāsamazinās, Latvijas Nekustamo īpašumu darījumu asociācijas (LANĪDA) rīkotajā vebinārā akcentēja nekustamo īpašumu uzņēmuma "Starlex Investment" partneris, ekonomists Auseklis Sarkans.

Vienlaikus viņš atzīmēja, ka ir jāņem vērā inerces efekts, proti, ekonomiskie rādītāji mainās straujāk nekā nekustamā īpašuma tirgus rādītāji. "Vērojot šobrīd notiekošo ekonomikā, var izdarīt secinājumus par sagaidāmo nekustamā īpašuma tirgū pēc vairākiem mēnešiem," skaidroja Sarkans.

Viņš minēja, ka šobrīd darījumu skaits ir samazinājies, kas saistīts ar pircēju nogaidošo pozīciju, kā arī apgrūtinātām iespējām nokārtot formalitātes, piemēram, banku un notāru pieejamība ir ierobežota, Zemesgrāmatu nodaļas ir slēgtas. Taču turpmāko darījumu skaita saglabāšanos samazinātā līmenī, visticamāk, arvien vairāk izskaidros ekonomiskā situācija un arvien mazāk ar Covid-19 saistītie ierobežojumi.

Starp citām tendencēm Sarkans izcēla to, ka būtiska nozīme ir īpašumu likviditātei, proti, kvalitatīvi un pieprasīti objekti – remontēti objekti, kompakta plānojuma dzīvokļi, apbūves zemesgabali Pierīgā, sērijveida dzīvokļi un citi – saglabās salīdzinoši augstu likviditāti. Tie arī turpmāk raisīs interesi un būs pieprasīti. Dārgākus, problemātiskus un nelikvīdākus īpašumus būs arvien grūtāk pārdot, un to ātrai realizācijai var nākties piemērot arī būtiskas cenu atlaides.

Pievēršoties īres tirgum, kas šobrīd ir viens no aktīvākajiem, "Starlex" partneris juridiskajos jautājumos, LANĪDA sertificēts aģenta asistents Valērijs Komisarovs norādīja, ka pašlaik ir novērojami jauni izaicinājumi īres tirgū. 

Viņš minēja, ka ilgtermiņa īrei – vismaz uz trim četriem mēnešiem – tiek piedāvāti kvalitatīvi dzīvokļi, kas iepriekš tika izīrēti īstermiņā "Booking.com", "AirBnB" un tamlīdzīgās platformās. Šādu dzīvokļu īres maksa ir 350–500 eiro mēnesī plus komunālie pakalpojumi. 

Šāda tendence negatīvi ietekmē kopējo cenu līmeni Vecrīgas un centra īres dzīvokļu segmentā, pauda Komisarovs. Piedāvājumā ir arī "dienesta viesnīcu" numuriņi, kas konkurē ar ekonomiskā segmenta dzīvokļiem.

Tāpat tirgū ir raksturīgi, ka īrnieki pieprasa atlaides. Dažos gadījumos tas ir pamatoti, piemēram, īrnieks zaudējis darbu, bet dažreiz tā ir situācijas izmantošana sev par labu. "Manis pārvaldītajā dzīvokļu portfelī atlaides svārstās no 20 līdz 200 eiro mēnesī. Ja īrniekam tiek piemērota atlaide, to fiksējam "Vienošanās pie īres līguma", kurā norādām periodu un samazinātās īres maksas summu. Vienošanos reģistrējam Valsts ieņēmumu dienestā," norādīja Komisarovs.

Viņš vēl uzsvēra, ka arī šobrīd, krīzes laikā, var atrast jaunus īrniekus. "Būs mazāk zvanu un skatījumu, taču īrnieki būs kvalitatīvāki – šie cilvēki būs apsvēruši savas finansiālās iespējas un, noslēdzot īres līgumu, apzināsies savus plānus un finanses sešus līdz 12 mēnešus uz priekšu," pauda Komisarovs.

Tāpat viņš norādīja, ka pašreiz ir labs laiks, lai izbeigtu attiecības ar problemātiskiem īrniekiem un meklētu jaunus. "Turklāt ir labs laiks, lai pārdomātu objekta izmantošanas stratēģiju, ja tas būs atbrīvojies – varbūt ir vērts veikt remonta darbus vai nomainīt mēbeles," sacīja Komisarovs.

 
atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.