Menu
 

Arī turpmāk dīkstāves pabalsts nedrīkstēs pārsniegt 700 eiro limitu

  • Autors:  LETA
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Saeima šodien galīgajā lasījumā lēma, ka arī pēc ārkārtējās situācijas dīkstāves pabalsts Covid-19 krīzes skartajiem iedzīvotājiem nedrīkstēs pārsniegt 700 eiro.

Saeima šodien izskata priekšlikumus jaunajam Covid-19 izplatības radītā valsts apdraudējuma un tā seku novēršanas un pārvarēšanas likumam.

Likumā, pārņemot līdz šim spēkā esošo normu, noteikts, ka, ja darba devējs, kuru skārusi krīze saistībā ar Covid-19 izplatību, nenodarbina darbinieku vai neveic darbinieka saistības izpildījuma pieņemšanai nepieciešamās darbības (dīkstāve), darbiniekam Ministru kabineta noteiktajā kārtībā un apmērā tiek kompensēta atlīdzība līdz 75% no iepriekšējo sešu mēnešu vidējās atlīdzības apmēra, bet ne vairāk kā 700 eiro par kalendāra mēnesi.

Opozīcijas deputāti kārtējo reizi rosināja likumā paredzēt augstāku minimālā dīkstāves pabalsta apmēru. Opozīcijas parlamentārieši piedāvāja noteikt, ka dīkstāves pabalsts nevar būt mazāks par 300 eiro. Tomēr šis priekšlikums Saeimā atkārtoti noraidīts.

Saeima gan atbalstīja parlamenta Juridiskā biroja priekšlikumu likumā noteikt, ka dīkstāves pabalstu un Ministru kabineta noteikto dīkstāves palīdzības pabalstu piešķir par laikposmu no 2020.gada 14.marta līdz 2020.gada 30.jūnijam, un tie netiek aplikti ar iedzīvotāju ienākuma nodokli un valsts sociālās apdrošināšanas obligātajām iemaksām. Līdztekus dīkstāves pabalsta izmaksa tiek pārtraukta, ja tā saņemšanas laikā darba devējs palielina strādājošo skaitu, salīdzinot ar strādājošo skaitu, kāds bija dīkstāves sākuma brīdī, vai pārtrauc dīkstāvi sakarā ar darbības atjaunošanu. Lēmumu par atteikumu piešķirt dīkstāves pabalstu var apstrīdēt un pārsūdzēt administratīvā akta adresāts Administratīvā procesa likumā noteiktajā kārtībā.

Saeimai vēl jālemj par atbalstu likumam kopumā.

Kā ziņots, līdz ceturtdienas pēcpusdienai Valsts ieņēmumu dienests (VID) izmaksājis dīkstāves pabalstus kopumā 35 377 946 eiro apmērā, aģentūra LETA noskaidroja VID.

Pēc 13 570 uzņēmumu iesniegumiem izmaksāti 86 262 pabalsti darbiniekiem kopumā 33 729 356 eiro apmērā. Savukārt pēc 4645 pašnodarbināto personu iesniegumiem izmaksāti pabalsti kopumā 1 648 590 eiro apmērā.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.