Menu
 

Dombrovskis: Latvijas IKP dinamikas prognoze šim gadam ir labāka nekā vidēji ES

  • Autors:  LETA
Foto: Valsts kanceleja Foto: Valsts kanceleja

Latvijas iekšzemes kopprodukta (IKP) dinamikas prognoze šim un nākamajam gadam ir labāka nekā vidēji Eiropas Savienībā (ES), aģentūrai LETA pauda Eiropas Komisijas (EK) priekšsēdētājas izpildvietnieks Valdis Dombrovskis (JV).

Viņš informēja par EK vasaras ekonomikas prognozi Latvijai, kas neatšķiras no pavasara prognozes, proti, šogad Latvijas IKP varētu samazināsies par 7%, bet 2021.gadā ekonomikā gaidāms pieaugums par 6,4%.

Dombrovskis piebilda, ka Latvijas IKP dinamikas prognoze šogad un nākamgad ir labāka nekā vidēji ES un eirozonā. ES kopumā tiek prognozēta 8,3% recesija, bet nākamgad tiek prognozēta 5,8% izaugsme.

Vienlaikus EK mainījusi ekonomikas izaugsmes prognozes Latvijas kaimiņvalstīm – ja pavasarī EK Lietuvas šā gada IKP kritumu prognozēja 7,9% apmērā, tad aktuālā prognoze ir uzlabota, proti, Lietuvas IKP šogad varētu sarukt par 7,1%. Tajā pašā laikā EK būtiski pazeminājusi Igaunijas IKP prognozi – ja pavasarī šis valsts IKP kritums tika lēsts 6,9% apmērā, tad no aktuālākajām prognozēm izriet, ka Igaunijas IKP šogad varētu sarukt par 7,7%.

"EK prognozē, ka gada otrajā pusē gaidāma Eiropas ekonomikas atkopšanās, taču jāuzsver, ka kopējā ekonomikas dinamika būs atkarīga no tā, cik veiksmīgi tiks pārvarēta Covid-19 pandēmija un cik strauji varēs atcelt dalībvalstīs noteiktos ierobežojošos pasākumus," skaidroja Dombrovskis.

Runājot par ES ekonomikas izaugsmi 2021.gadā, Dombrovskis uzsvēra, ka ir būtiski pēc iespējas ātrāk panākt ES dalībvalstu vienošanos par Eiropas ekonomikas atjaunošanas plānu, lai nākamajā gadā dotu spēcīgu stimulu ekonomikai.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.