Menu
 

Banku analītiķi jūnijā Latvijā prognozē gada deflāciju zem 1%

  • Autors:  LETA
Foto: pixabay.com Foto: pixabay.com

Latvijā patēriņa cenas šogad jūnijā salīdzinājumā ar maiju varētu būt pieaugušas par apmēram 0,2%, taču gada laikā – šogad jūnijā salīdzinājumā ar pagājušā gada jūniju – varētu būt bijusi deflācija zem 1%, aģentūrai LETA prognozēja banku analītiķi.

"Swedbank" ekonomiste Laimdota Komare aģentūrai LETA sacīja, ka jūnijā, salīdzinot ar maiju, patēriņa cenas varētu būt augušas par apmēram 0,2%, taču gada laikā varētu būt bijusi deflācija zem 1%. "Cenu pieaugumu mēneša laikā, visticamāk, noteica degvielas cenu kāpums, bet straujāku cenu kāpumu, visdrīzāk, iegrožoja mazinājušās apģērbu un apavu cenas. Nedaudz lētāki kļuvuši arī siltuma tarifi Rīgā," pauda Komare.

Savukārt "SEB bankas" makroekonomikas eksperts Dainis Gašpuitis aģentūrai LETA prognozēja, ka jūnijā patēriņa cenas salīdzinājumā ar iepriekšējo mēnesi varētu būt augušas par 0,2%, gada deflācijai veidojot 0,7%. "Jūnijā, visticamāk, cenu līmenis nedaudz pakāpās," sacīja Gašpuitis.

Viņš minēja, ka patēriņa cenu kāpumu mēneša laikā pamatā ietekmēja degvielas cenu atgūšanās. Tāpat pārtikas cenas varētu būt augušas, kā arī neliels kāpums varētu būt bijis pakalpojumiem, kas izmantoja ekonomikas atdzīvošanos. 

Tajā pašā laikā siltumenerģijas tarifi jūnijā vēl nemainījās – to samazinājums gaidāms augustā. Savukārt cenas varētu būt samazinājušās apģērbam un apaviem. "Tādējādi jūnijā gaidāma inflācija 0,2% apmērā, gada laikā turpinoties deflācijai -0,7%," pauda Gašpuitis.

Centrālā statistikas pārvalde datus par patēriņa cenu izmaiņām jūnijā paziņos trešdien, 8.jūlijā. Patēriņa cenas šogad maijā salīdzinājumā ar aprīli Latvijā samazinājās par 0,4%, bet gada laikā – šogad maijā salīdzinājumā ar 2019.gada maiju – patēriņa cenas saruka par 0,6%. Vienlaikus 12 mēnešu vidējais patēriņa cenu līmenis, salīdzinot ar iepriekšējiem 12 mēnešiem, maijā pieauga par 2%.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.