Menu
 

Asociācija: Mazumtirdzniecībā pārdotās degvielas apmērs šogad varētu samazināties

  • Autors:  LETA
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Latvijā degvielas mazumtirdzniecība pēc ārkārtējās situācijas pamazām ir atgriezusies ierastākā ritmā, tomēr šogad pārdotās degvielas apmērs, visticamāk, kopumā samazināsies, pauda Latvijas Degvielas tirgotāju asociācijas (LDTA) izpilddirektore Ieva Ligere. 

Viņa skaidroja, ka šogad Covid-19 pandēmijas ierobežošanai noteikto pasākumu ietekmē būtiski saruka pieprasījums pēc degvielas. Cilvēki krietni mazāk pārvietojās ar transportlīdzekļiem, būtiski samazinājās arī komerciālo transportlīdzekļu plūsma un kravu pārvadājumu apmērs, un tikai lauksaimnieki to sezonālās darbības specifikas dēļ turpināja strādāt un iepirkt degvielu kā ierasts. Tādējādi autodegvielu realizācija mazumtirdzniecībā šogad martā saruka par 5%, aprīlī - par 14%, bet maijā - par 9% salīdzinājumā ar 2019.gada attiecīgajiem mēnešiem.

Ligere minēja, ka atbilstoši Valsts ieņēmuma dienesta (VID) datiem 2020.gada pirmajos piecos mēnešos mazumtirdzniecībā realizētās degvielas apmērs samazinājies par 7,2% salīdzinājumā ar attiecīgo periodu pērn. To ietekmēja vairāki faktori - no janvāra tika paaugstinātas akcīzes nodokļa likmes degvielai, biodegvielas piejaukums benzīnam tika palielināts no 5% līdz 10% un dīzeļdegvielai no 5% līdz 7%, Covid-19 pandēmijas dēļ tika ieviesti ierobežojumi, kā arī Igaunijā no 1.maija par 12 centiem tika pazemināta akcīzes nodokļa likme dīzeļdegvielai.

Paaugstinātās akcīzes nodokļa likmes ietekmē janvārī mazumtirdzniecībā realizētās autodegvielas apmērs saruka par 8,3%, savukārt februārī bija vērojams pieaugums par 2,2% salīdzinājumā ar 2019.gada attiecīgajiem mēnešiem.

"Arī pēc ārkārtējās situācijas valstī joprojām saglabājas jūtama negatīva tendence. Lai arī pamazām esam atgriezušies ierastākā ritmā pēc ierobežojumu mīkstināšanas, tomēr prognozējam, ka šogad tendence saglabāsies ar negatīvu zīmi gan zemāku akcīzes nodokļa likmju kaimiņvalstīs dēļ, gan atcelto lielo vasaras pasākumu un festivālu dēļ," uzsvēra Ligere.

Viņa arī norādīja, ka līdz ar ieviestajiem ierobežojumiem vēl "negantāka" kļuvusi konkurence starp degvielas tirgotājiem. "Paredzams, ka tuvāko gadu laikā tirgus spēlētāju vidū būs sagaidāmas izmaiņas un savas pozīcijas vēl vairāk nostiprinās spēcīgākie tirgus dalībnieki, kamēr vājākie būs spiesti tirgu atstāt," pauda asociācijas izpilddirektore. 

Tajā pašā laikā Ligere atzina, ka šobrīd valda liela nenoteiktība, kurai visiem ir jāpielāgojas un jābūt gataviem pārmaiņām. "Ieguvēji būs tie, kuri pratīs pielāgoties un spēs būt elastīgi," uzsvēra asociācijas izpilddirektore. 

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.