Menu
 

Vidējais patēriņa cenu līmenis gada laikā palielinājies par 0,5 %

  • Autors:  Apriņķis.lv
Patēriņa cenu pārmaiņas (procentos pret iepriekšējā gada attiecīgo mēnesi). Grafika – CSP Patēriņa cenu pārmaiņas (procentos pret iepriekšējā gada attiecīgo mēnesi). Grafika – CSP

Šāgada jūlijā, salīdzinot ar 2019. gada jūliju, vidējais patēriņa cenu līmenis palielinājās par 0,5 %, liecina jaunākie Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) dati. Pakalpojumiem cenas pieauga par 1,6 %, bet precēm saglabājās nemainīgas. Salīdzinot ar 2015. gadu, patēriņa cenas 2020. gada jūlijā bija par 9,2 % augstākas. Precēm cenas pieauga par 7,0 %, bet pakalpojumiem – par 14,7 %.

Lielākā ietekme uz vidējā patēriņa cenu līmeņa izmaiņām 2020. gada jūlijā, salīdzinot ar 2019. gada jūliju, bija cenu kāpumam pārtikai un bezalkoholiskajiem dzērieniem, veselības aprūpei, restorānu un viesnīcu pakalpojumiem, ar atpūtu un kultūru saistītām precēm un pakalpojumiem, kā arī cenu kritumam ar transportu saistītām precēm un pakalpojumiem, ar mājokli saistītām precēm un pakalpojumiem.

Pārtikas un bezalkoholisko dzērienu grupā cenas gada laikā palielinājās par 2,8 %. Būtiskākā ietekme uz vidējā cenu līmeņa pieaugumu grupā bija svaigiem augļiem (+19,6 %), galvenokārt āboliem, bumbieriem, un apelsīniem. Cenas pieauga arī žāvētai, sālītai vai kūpinātai gaļai (+8,3 %), cūkgaļai (+3,8 %), gaļas izstrādājumiem (+5,4 %) un mājputnu gaļai (+2,2 %). Dārgāks bija siers un biezpiens (+2,8 %), konditorejas izstrādājumi (+2,4 %), maize (+1,7 %), griķi (+19,4 %), kafija (+2,5 %), saldējums (+5,7 %) un brokastu pārslas (+9,8 %). Savukārt lētāki kļuva svaigi dārzeņi (-7,7 %), sviests (-6,4 %) un jogurts (-2,2 %).

Gada laikā ar mājokli saistītās preces un pakalpojumi kļuva lētāki vidēji par 1,9 %. Cenas samazinājās dabasgāzei, elektroenerģijai, cietajam kurināmajam, mājokļa īres maksai un siltumenerģijai, savukārt dārgāki bija mājokļa apsaimniekošanas pakalpojumi, mājokļa uzturēšanas un remonta pakalpojumi, materiāli mājokļa uzturēšanai un remontam, liecina CSP dati.

Veselības aprūpes grupā vidējais cenu līmenis pieauga par 3,0 %, ko galvenokārt ietekmēja cenu kāpums zobārstniecības, vispārējās medicīniskās prakses un ārstu speciālistu pakalpojumiem. Lētāki bija farmaceitiskie produkti.

Ar transportu saistītām precēm un pakalpojumiem cenas samazinājās par 3,9 %, ko noteica cenu kritums degvielai par 11,2 %, galvenokārt dīzeļdegvielai – par 11,5 %. Benzīnam cenas samazinājās par 11,0 % un auto gāzei – par 10,1 %. Savukārt gada laikā cenas palielinājās pasažieru pārvadājumiem pa autoceļiem, personisko transportlīdzekļu apkopei un remontam.

Ar atpūtu un kultūru saistītās preces un pakalpojumi kļuva dārgāki par 1,8 %. Gada laikā vidējais cenu līmenis pieauga ziediem, atpūtas un sporta pakalpojumiem, laikrakstiem un žurnāliem.

Restorānu un viesnīcu pakalpojumu vidējais cenu līmenis pieauga par 2,8 %. Cenu pieaugumu galvenokārt noteica ēdināšanas pakalpojumi, tai skaitā vidējais cenu līmenis palielinājās restorānu un kafejnīcu pakalpojumiem par 2,4 %, ēdnīcu pakalpojumiem – par 5,7 %.

Pārējās patēriņa grupās nozīmīgākais cenu pieaugums bija apģērbiem, tabakas izstrādājumiem, personīgās higiēnas precēm un skaistumkopšanas līdzekļiem, savukārt cenas samazinājās autotransportlīdzekļu apdrošināšanai un stiprajiem alkoholiskajiem dzērieniem.

2020.gada jūlijā, salīdzinot ar 2020. gada jūniju, vidējais patēriņa cenu līmenis palielinājās par 0,2 %. Pakalpojumiem vidējais cenu līmenis pieauga par 0,5 % un precēm – par 0,1 %. Lai arī jūlijā cenu pieaugums mēneša laikā parasti nav bijis tipisks, šoreiz papildus sezonālajiem faktoriem un mēnesim raksturīgām cenu izmaiņu tendencēm, nozīmīga ietekme bija arī tirdzniecības aktivitātes pieaugumam, samazinoties Covid-19 ierobežojumu ietekmei.

Būtiskākā ietekme uz cenu izmaiņām bija cenu kāpumam ar transportu saistītām precēm un pakalpojumiem, pārtikai un bezalkoholiskajiem dzērieniem, alkoholiskajiem dzērieniem un tabakas izstrādājumiem, veselības aprūpei, kā arī cenu kritumam apģērbam un apaviem, ar mājokli saistītām precēm un pakalpojumiem.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.