Menu
 

Biedrība: Medus raža šogad Latvijā būs mazāka nekā pērn

  • Autors:  LETA
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Medus raža šogad Latvijā būs mazāka nekā pērn, ņemot vēra tā ievākšanai nelabvēlīgo pavasara sākumu, aģentūrai LETA atzina Latvijas Biškopības biedrības pētnieks Valters Brusbārdis.

Pēc viņa teiktā, lai gan kopējā medus raža šogad nebūt nebūs sliktākā vēsturiski, tā nebūs arī pārāk laba. "Medus, būs, bet raža būs sliktāka," atzina speciālists.

Sliktāka medus ražu nekā pērn galvenokārt skaidrojama ar salīdzinoši vēso pavasari, kamdēļ bites šogad neievāca agro pavasara medu. Maija pirmā puse bija ļoti auksta, līdz ar to tajā potenciāli ievāktā raža tika neglābjami zaudēta un ražošana sākās tikai maija pēdējā dekādē. "Tādējādi "izkrita" diezgan liels laiks posms, kad var vākt medu, jo pavasaris ir produktīvs laiks," atzina Brusbārdis.

Viņš atzina, ka vasarā laika apstākļi bija "vairāk vai mazāk" labvēlīgi medus ražas vākšanai. Tomēr medus ievākums reģionos ir atšķirīgs. Kurzemē ir padevusies laba medus raža, kamēr Centrāllatvijā un Austrumlatvijā tā ir mazāka.

Taujāts, kādas augu kultūras šogad devušas izteikti labu medus ražu, viņš teica, ka salīdzinoši labs ienesums bijis no rapša Kurzemē tā pēdējā ziedēšanas nedēļā. Rīgā kā citus gadus dominē liepziedu medus, bet kopumā neslikts bijis dažādu sugu augu medus ievākums. Tagad rit viršu medus ievākšanas laiks.

Brusbārdis arī teica, ka ne tikai Latvijā, bet arī Eiropā kopumā šogad sliktāka medus raža. Pieprasījuma dēļ pēc medus ārvalstīs tam šogad vairumtirdzniecībā cena ir cēlusies. Tomēr iedzīvotājiem ir iespēja iegādāties medu mazumtirdzniecībā par līdzīgu cenu kā pērn.

Latvijas Biškopības biedrības valdes priekšsēdētājs Armands Krauze aģentūrai LETA apstiprināja, ka šogad būs mazāka medus raža nekā pērn. Dažādās Latvijas vietās medus ievākums ir atšķirīgs, vietām tas ir vidējs, bet citviet, piemēram, kādai biteniecei Kurzemē, nav izdevies ievākt neko.

Viņš teica, ka pozitīvi vērtējama Aizsardzības ministrijas un Nacionālo bruņoto spēku (NBS) nākšana pretim Latvijas biškopjiem un iespēja arī vairākus turpmākos gadus izvietot stropus pa perimetru Ādažu poligonā. Tā ir vieta, kur esot labs medus ievākums, jo ziedot daudz viršu.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.