Menu
 

Privātmāju pirkumu skaits "premium" segmentā pirmajā pusgadā samazinājies par 29%

  • Autors:  LETA
Ilustrācija - pixabay.com Ilustrācija - pixabay.com

Latvijā šogad pirmajā pusgadā fiksēti 17 augstākās klases jeb "premium" privātmāju pirkumi par kopējo summu 12,4 miljoni eiro, kas salīdzinājumā ar attiecīgo periodu pērn ir par septiņiem darījumiem jeb 29% mazāk, liecina "premium" segmenta nekustamo īpašumu uzņēmuma "Baltic Sotheby’s International Realty" veiktais pētījums par darījumu aktivitāti 2020.gada pirmajā pusgadā.

"Baltic Sotheby’s International Realty" pārstāvji aģentūru LETA informēja, ka uzņēmums veicis pētījumu par darījumu aktivitāti 2020.gada pirmajā pusgadā trijos apskatītajos reģionos un trijos "premium" īpašumu tirgus segmentos: dzīvokļi, privātmājas un apbūves zeme Rīgā, Jūrmalā un Pierīgā. Datu apkopojumā pētīta informācija par dzīvokļiem un apbūvējamo zemi vērtībā virs 150 000 eiro un privātmājām, kas maksājušas dārgāk nekā 350 000 eiro.

Kompānijā atzīmēja, ka šajā pusgadā piedzīvotā vīrusa pandēmija atstājusi zināmu iespaidu arī uz "premium" privātmāju darījumiem, jo sešos mēnešos kopumā fiksēti 17 "premium" privātmāju pirkumi par kopējo summu 12,4 miljoni eiro, kas salīdzinot ar attiecīgo laika periodu pērn, ir par septiņiem darījumiem mazāk jeb par 4,1 miljonu eiro mazākās darījumu summā.

"Baltic Sotheby’s International Realty" valdes priekšsēdētājs Vestards Rozenbergs skaidroja, ka nogaidoša klientu pozīcija un mazāks "premium" īpašumu darījumu skaits šogad pirmajā pusgadā nav tikai Latvijas fenomens. Arī pasaulē pandēmijas radītā nenoteiktība, dažādi ierobežojumi ir viesuši zināmas korekcijas šajā tirgū, un ir apgrūtinājuši darījumus.

"Bija redzams, ka ne tikai biržu darījumos, bet arī nekustamā īpašuma tirgū pircēji, kas varēja nogaidīt ar darījumu veikšanu, to darīja: vai nu gaidot situācijas normalizēšanos, vai arī cenas kritumu. Lielām cenu korekcijām uz leju Latvijas "premium" tirgū neredzu pamata, jo arī pašlaik augstākās klases īpašumu cenas ir adekvātas attiecībā pret to kvalitāti," pauda Rozenbergs, piebilstot, ka izteikt prognozes par šā gada otro pusi ir diezgan grūti, jo joprojām ir daudz nezināmo - kā turpmāk pasaulē un Latvijā tiks ierobežots vīruss, vai ierobežojumi tiks mīkstināti vai arī pastiprināti. 

"Šīs vasaras sākumā jau jutām, ka klientu aktivitāte palielinās, arī banku pārstāvji novēro klientu intereses atjaunošanos iepriekšējos līmeņos. Arī dažviet pasaulē jau maijā nekustamā īpašuma tirgus atgriezās gada sākuma pozīcijās un pat uzrādīja izaugsmi, kas liek domāt, ka klientu optimisms atjaunojas," norādīja Rozenbergs.

Kompānijā norādīja, ka Latvijā "premium" īpašumu tirgū allaž lielāko daļu darījumu veidojuši augstākās klases dzīvokļu pirkumi, kam sekoja privātmāju darījumi. Šogad "premium" privātmāju darījumi bija 7% no kopējā "premium" darījumu skaita jeb naudas izteiksmē apmēram 20% no kopējās "premium" īpašumu darījumu vērtības.

Augstākās klases privātmāju tirgū nozīmīgākais tirgus joprojām saglabājas Jūrmalā. Šā gada pirmajā pusē Jūrmalā iegādāti īpašumi 10,2 miljonu eiro vērtībā, kas ir par 2,6 miljoniem eiro mazāk, salīdzinot ar gadu iepriekš. Šo vērtību veidoja 12 darījumi, kas ir par trim māju pirkumiem mazāk nekā pirms gada. Jūrmalā privātmājas joprojām vidēji maksā 850 000 eiro. 

Rīgā "premium" privātmāju tirgū novērojams neliels darījumu summas pieaugums - no 822 500 eiro iepriekšējā gada sākumā līdz 900 000 eiro šogad. Šo statistiku gan veido tikai divi darījumi gan šogad, gan pērn. 

Tāpat tirgus dalībniekiem mazāk interesantas šogad bija Pierīgas privātmājas. Šajā teritorijā iegādātas trīs mājas par kopējo vērtību 1,3 miljoni eiro, kamēr gadu iepriekš Pierīgā tika iegādātas septiņas "premium" privātmājas par kopējo summu 2,8 miljoni eiro.

"Baltic Sotheby’s International Realty" valdes locekle Ilze Mazurenko norādīja, ka šā gada notikumi viesa korekcijas ne tikai klientu paradumos, bet arī īpašumu pārdevēju ikdienā. Ceļošanas un kontaktēšanās ierobežojumi apgrūtināja un paildzināja darījumu veikšanu - ārvalstniekiem tagad ir grūtāk pārvietoties un klātienē apskatīt iecerēto īpašumu, bet vietējais klients, kas jau tā rūpīgi apsvēra "premium" īpašumu iegādi, iespējams, šajā laikā savus brīvos līdzekļus novirzīja uzņēmējdarbības stabilizēšanai. 

"Šis gads arī mums ir licis kļūt fleksiblākiem un apgūt daudz jauna, tai skaitā izmantot jaunākās tehnoloģijas darbā ar klientiem. Arvien vairāk tika izmantotas īpašumu virtuālās tūres, ļaujot iepazīties ar īpašumiem, klāt neesot. Tāpat šis pusgads klientiem lika pārvērtēt savu īpašumu nozīmi: mājas kļuva par drošo patvērumu. Tāpēc, iespējams, mazāk līdzekļu tika ieguldīts "premium" īpašumos investīciju izvietošanas veidā, bet tika iegādāti īpašumi pašu vajadzībām, ļaujot izolēties," pauda Mazurenko.

Viņa prognozēja, ka "premium" privātmāju iegādes aktualitāte noteikti nemazināsies, jo jaunā realitātē cilvēkiem ir nepieciešami plašāki īpašumi, ko novērtē, kad visiem mājiniekiem jāuzturas vienkopus un jāstrādā attālināti. Tāpat tiek novērtēta plaša, zaļa ārtelpa, kas ļauj justies tuvāk dabai. "Teiciens "Mans nams, mana pils" no veselības drošības viedokļa šogad ir kļuvis ļoti aktuāls," pauda Mazurenko.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.