Menu
 

"S&P" apstiprinājusi Latvijas kredītreitingu "A+" līmenī

  • Autors:  LETA
Ilustrācija - spglobal.com Ilustrācija - spglobal.com

Starptautiskā kredītreitingu aģentūra "S&P Global Ratings" (S&P) apstiprināja Latvijas kredītreitingu "A+" līmenī, saglabājot stabilu nākotnes novērtējumu, pavēstīja Valsts kasē.

Aģentūra atzinīgi novērtējusi valdības operatīvu un efektīvu rīcību, ierobežojot Covid-19 izplatību Latvijā un īstenojot būtiskus pasākumus ekonomikas atbalstam.

Pateicoties stingrai fiskālai disciplīnai pirms Covid-19 uzliesmojuma un valsts parāda līmenim, kas ir viens no zemākajiem eirozonā, valdībai ir nodrošināta pietiekama fiskāla elastība, lai atbalstītu ekonomiku pašreizējā situācijā, minējusi kredītreitingu aģentūra.

Tāpat tā norādījusi, ka, salīdzinot ar 2007.- 2009.gada finanšu krīzi, Latvijas ekonomika ir daudzveidīgāka un noturīgāka pret dažādiem satricinājumiem. Aģentūra pauž viedokli, ka valdības īstenotie atbalsta pasākumi un galveno tirdzniecības partnervalstu ekonomiku atlabšana veicinās Latvijas ekonomikas atgriešanos 2019.gada līmenī 2022.gada vidū, ļaujot samazināt fiskālo deficītu un stabilizēt valsts parāda līmeni turpmākajos gados. Neskatoties uz Covid-19 ietekmes izraisīto pieaugumu, Latvijas valsts parāda līmenis joprojām būs viens no zemākajiem eirozonā.

Kredītreitinga stabilais nākotnes vērtējums paredz, ka Latvijas ekonomika nākamajos dažos gados spēs atveseļoties pēc īslaicīgas recesijas šogad, ko izraisīs Covid-19 pandēmija. Aģentūra prognozē, ka Latvijas ekonomika šogad samazināsies par aptuveni 7%.

Lai arī riski ekonomikai saglabājas augsti, pašreizējās pazīmes liecina, ka situācijas attīstība pirmajā pusgadā nav bijusi tik nelabvēlīga, kā tika pausts sākotnējās prognozēs. Pirmie dati par otro ceturksni, kas uzrādīs pandēmijas lielāko ietekmi, norāda, ka Latvijas ekonomika gada griezumā samazinājusies mazāk par 10%. Pēc S&P uzskatiem, šie dati norāda uz to, ka Latvijas ekonomika ir krietni dažādotāka un izturīgāka, nekā tā bija globālajā finanšu krīzē 2007.-2009.gadā.

Tāpat aģentūra prognozē, ka Latvijas budžeta deficīts šogad veidos 5,1% no iekšzemes kopprodukta (IKP), bet parādsaistību apjoms sasniegs 37%.

Vienlaikus aģentūra pauž uzskatu, ka lai gan Latvijas valdībā pastāv politisko partiju sadrumstalotība, politikas veidošana Latvijā ir efektīva, kas ir būtisks atbalsts valsts reitingam. Papildus aģentūra novērojusi politisko partiju vienprātību, pieņemot stratēģiski svarīgus lēmumus.

Aģentūra atzīmē, ka Latvijas kredītreitinga paaugstināšanu varētu veicināt ekonomikas rādītāju nepārtraukts pieaugums attiecībā pret citām salīdzināmām valstīm, tajā pašā laikā uzturot stingru fiskālo politiku. Vienlaikus aģentūra vērš uzmanību, ka zems iedzīvotāju ienākumu līmenis un ilgtermiņa demogrāfiskie izaicinājumi joprojām ir galvenie kredītreitinga ierobežojumi.

Iepriekšējais S&P paziņojums tika publiskots 2020.gada 21.februārī, kad aģentūra paaugstināja Latvijas kredītreitingu no "A" līmeņa uz "A+" līmeni, saglabājot stabilu nākotnes novērtējumu.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.