Menu
 

"Conexus Baltic Grid" apgrozījums pirmajā pusgadā pieaudzis par 0,6%

  • Autors:  LETA
Foto - Ekonomikas ministrija Foto - Ekonomikas ministrija

Vienotā dabasgāzes pārvades un uzglabāšanas sistēmas operatora AS "Conexus Baltic Grid" ("Conexus") apgrozījums šogad pirmajā pusgadā bija 27,736 miljoni eiro, kas ir par 0,6% vairāk nekā attiecīgajā periodā pērn, bet kompānijas peļņa pieauga par 4,7% un bija 7,656 miljoni eiro, liecina uzņēmuma publiskotā informācija.

Savukārt "Conexus" peļņa pirms procentu, nodokļu, nolietojuma un amortizācijas atskaitījumiem jeb EBITDA 2020.gada pirmajā pusgadā veidoja 15,853 miljonus eiro, kas ir par 3% vairāk nekā attiecīgajā periodā pērn.

"Conexus" pārvadītās dabasgāzes apmērs 2020.gada pirmajā pusgadā pieaudzis par 14,5%, salīdzinot ar 2019.gada attiecīgo periodu, veidojot 16,984 miljonus megavatstundu (MWh), savukārt dabasgāzes Latvijas patēriņš veido 6,024 miljonus MWh, kas ir par 19,2% mazāk nekā pagājušā gada pirmajos sešos mēnešos.

Vadības ziņojumā norādīts, ka pirmajā pusgadā "Conexus" nodrošināja nepārtrauktu dabasgāzes piegādi Latvijas, Lietuvas, Igaunijas, Somijas un Krievijas vajadzībām. Līdz ar vienotā dabasgāzes tirgus atvēršanu 1.janvāri, pieaugusi interese par Inčukalna pazemes gāzes krātuvi. To apliecina tirgus dalībnieku veikto rezervāciju apmērs 2020./2021.gada dabasgāzes iesūknēšanas sezonai, kas septiņas reizes pārsniedza kopējo krātuves kapacitāti. 

Pēc vadības ziņojumā minētā, Igaunijas un Somijas dabasgāzes starpsavienojums "Balticconector", kas tika atklāts pērn un iekļaujas vienotajā dabasgāzes tirgū, bija viens no pozitīvajiem faktoriem apmēra pieaugumam pārvades segmentam, piegādājot dabasgāzi Somijas lietotājiem 4,4 teravatstundu (TWh) apmērā. 

Vadības ziņojumā atzīmēts, ka sešos mēnešos vidējās faktiskās gaisa temperatūras būtiski ietekmēja dabasgāzes pieprasījumu apkures vajadzībām, līdz ar to pārvadītās gāzes apmērs Latvijā saruka par 19%, salīdzinot ar 2019.gada pirmajiem sešiem mēnešiem. 

"Conexus" valdes priekšsēdētājs Jānis Eisaks norādīja, ka šā gada pirmais pusgads ir iezīmējis pozitīvas pārmaiņas abos uzņēmuma darbības segmentos. Līdzās izdevīgākām dabasgāzes cenām, būtisks rezultātus ietekmējošais faktors ir bijis vienotais tirgus un tajā esošo valstu savstarpējā integrācija.

"Pieaugošais pārvadītās dabasgāzes apmērs, kā arī tirgus dalībnieku interese par Inčukalna pazemes gāzes krātuvi stiprina mūsu darbības pozīcijas, apliecina "Conexus" stratēģisko lomu reģionā un demonstrē nepieciešamību tās stiprināšanai arī turpmāk, tā radot ieguvumu ne tikai Latvijas, bet arī reģiona enerģētikas nozarei kopumā," viņš sacīja.

2019.gada pirmajos sešos mēnešos "Conexus" strādāja ar 27,568 miljonu eiro apgrozījumu un peļņu 7,311 miljonu eiro apmērā. 

"Conexus" ir vienotais dabasgāzes pārvades un uzglabāšanas operators Latvijā. Kompānija pārvalda Inčukalna pazemes gāzes krātuvi un maģistrālo dabasgāzes pārvades sistēmu, kas tieši savieno Latvijas dabasgāzes tirgu ar Lietuvu, Igauniju un Krievijas Ziemeļrietumu reģionu. "Conexus" tika dibināta 2016.gada decembrī, reorganizācijas rezultātā no "Latvijas gāzes" nodalot pārvades un glabāšanas darbības virzienus. Kompānijas lielākais akcionārs ir "Augstsprieguma tīkls" (68,46%).

 
atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.