Menu
 

Kučinskis: FM piedāvātās IIN izmaiņas krietni samazinās pašvaldību ienākumus, no kā cietīs vietējie iedzīvotāji

  • Autors:  LETA
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Finanšu ministrijas (FM) piedāvājums par iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) izmaiņām krietni samazinās pašvaldību ienākumus, no kā cietīs vietējie iedzīvotāji, kuriem pieejamie pakalpojumi atkarīgi no pašvaldību finanšu iespējām, pauda Saeimas opozīcijas deputāts Māris Kučinskis (ZZS).

Kučinskis atsaucās uz Latvijas Lielo pilsētu asociācijas (LLPA) aprēķiniem, ka vienā no variantiem divu procentpunktu novirzīšana "veselības nodokļa" ieviešanai nozīmētu, ka pašvaldību budžetos ieskaitāmā IIN daļa 2021.gadā samazināsies vismaz par 10% jeb 148 miljoniem eiro.

Ja šie divu procentpunkti tiks aprēķināti no visas IIN summas, bet samazinājums tiks veikts tikai attiecībā uz pašvaldību budžetos ieskaitāmo IIN daļu, samazinājums veidotu 12,5% jeb 185 miljonus eiro, atsaucoties uz LLPA aprēķiniem, norāda politiķis.

Kučinskis vērš uzmanību, ka valdība līdz Rīgas domes ārkārtas vēlēšanām esot apstādinājusi šo nodokļu izmaiņu virzību ar domu, ka "uzvarēsim Rīgu, tad griezīsim tālāk". Šādā situācijā pašvaldībās, tajā skaitā Rīgā, nav iespējas solīt un plānot kādu jaunu tiltu būvniecību, bet gan jārēķinās ar jau līdzšinējā budžeta apjoma ievērojamu samazinājumu, sākot no 2021.gada, norādīja politiķis.

Zaļo un zemnieku savienība iestāsies pret šīm izmaiņām un arī aicinās pašvaldības attiecīgi reaģēt, iebilstot pieejamo līdzekļu samazinājumam, pauda Kučinskis. Viņš norādīja, ka pareizāk būtu veselības aprūpei pārdalīt līdzekļus, ko no IIN saņem valsts, jo tas, ka valdība savu solījumu izpildi liek uz pašvaldību un to iedzīvotāju pleciem, nav godīgi.

Vaicāts, vai iespējamais gaidāmais FM uzlabotais nodokļu izmaiņu piedāvājuma variants varētu būt pozitīvāks, deputāts pauda bažas, ka pēc Rīgas domes vēlēšanām tas būs vēl sliktāks, jo pašlaik absolūti nav fiskālās telpas jeb trūkst līdzekļi lielajiem solījumiem, ko vēlas īstenot katra no koalīcijas partijām.

Kā ziņots, Latvijas Pašvaldību savienība iepriekš norādījusi, ka FM piedāvājumā, pārdalot iedzīvotāju ienākuma nodokļa likmi veselības apdrošināšanas maksājumam, pašvaldību ieņēmumi no IIN samazināsies par 140 miljoniem eiro jeb 10%.

Jau vēstīts, ka FM piedāvā ieviest nodokļu izmaiņas trijos posmos, sākotnēji iezīmējot veselības apdrošināšanas obligāto maksājumu piecu procentpunktu apmērā, nepalielinot kopējo darbaspēka nodokļu slogu, bet pārdalot valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu, iedzīvotāju ienākuma nodokļa un solidaritātes nodokļa likmes.

Plānots, ka nodarbinātie, kuru ienākumi mēnesī sasniedz vai pārsniedz minimālās algas apmēru, veiks valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu (VSAOI) vispārējā apmērā un no starpības starp ienākumiem un brīvi izraudzītā objekta, veiks VSAOI 5% apmērā pensiju un 5% veselības apdrošināšanai.

Lai nepalielinātu kopējo darbaspēka nodokļu likmju apmēru, plānots samazinātas IIN progresīvās likmes no 20% līdz 18% ienākumiem līdz 20 004 eiro gadā, no 23% līdz 21% ienākumiem no 20 004 līdz 62 800 eiro gadā un no 31,4% līdz 27,55% ienākumiem virs 62 800 eiro gadā.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.