Menu
 

Pabriks: Pārmērīgi stingro banku prasību dēļ Latvijas aizsardzības nozare zaudē investīcijas

  • Autors:  LETA
Foto - Valsts kanceleja Foto - Valsts kanceleja

Pārmērīgi stingro banku prasību dēļ Latvijas komercvide ir zaudējusi konkurētspēju, un šī iemesla dēļ cieš arī aizsardzības nozare, jo tai aiziet secen investīcijas, šorīt intervijā TV3 raidījumam "900 sekundes" sacīja aizsardzības ministrs Artis Pabriks (AP).

Viņš atzina, ka cīņa pret naudas atmazgāšanu un augstāku prasību izvirzīšana bankām un to klientiem ir atbalstāma, taču pēdējā laikā šī tendence ir kļuvusi pārspīlēta. "Mūsu nozarei sāk arvien vairāk izskatīties, ka tās prasības, kas ir izvirzītas Latvijas bankām, metodes, ar kurām Latvijas bankas strādā vai ir spiestas strādāt, rada situāciju, kurā Latvijas uzņēmēji, Latvijas komercvide vairs nespēj konkurēt ar nevienu kaimiņvalsti," skaidroja aizsardzības ministrs.

Politiķis norādīja, ka no tā tiešā veidā cieš arī militārā industrija, proti, partneriem, ar kuriem Aizsardzības ministrija sadarbojas, "pilnīgi bez jebkāda pamatojuma, bez atbildēm uz vēstulēm (..) tiek vienkārši traucēts strādāt Latvijas vidē". Pēc politiķa teiktā, tas ir pilnīgi nepieļaujami, tāpēc viņš aicina pārskatīt standartus un kritērijus, pēc kuriem tiek vērtēti Latvijas finanšu vidē darbojošies spēlētāji.

"Pat ja mums ir jāatskaitās gan Eiropas, gan Amerikas partneriem, viņi mums šādas prasības nav uzstādījuši, jo tādas prasības neeksistē daudzās citās Eiropas un pasaules valstīs. Mums šeit ir jābūt saprātīgiem, un nevaram būt svētāki par Pāvestu!" pauda Pabriks, piebilstot, ka ar attiecīgu aicinājumu viņš ir vērsies arī pie Ministru prezidenta un Valsts prezidenta.

Pabriks aģentūrai LETA skaidroja, ka Latvijai ir jāsoda cilvēki, kuri Latvijā nodarbojas ar naudas atmazgāšanu. Tāpat kreditējošo iestāžu un citu iestāžu darbībā jāievēro piesardzība, taču Latvija nevarot izvirzīt tādas prasības, kas padara kredītiestāžu darbu gandrīz neiespējamu.

Pateicoties tam, ka Latvijas prasības ir tik visaptverošas, Latvija apdraudot jebkuru uzņēmumu, kas Latvijā vēlas investēt, vai arī vēlas nodarboties ar importu vai eksportu ar trešajām valstīm, vērtē ministrs.

"Latvijas aizsardzības nozarē ir uzņēmumi, kuru investors ir ASV un kuriem Latvijas sistēmā ir grūtības strādāt un ir grūtības atvērt kontu Latvijas bankā. Ja tas skar Latvijas sabiedroto intereses, tad acīmredzot uzraugošās institūcijas vai nu pārvērtē draudus, vai arī cenšas tā nodrošināties, ka prasības nav iespējams izpildīt, un rezultātā cieš visa valsts," piebilda ministrs.

Pabriks uzskata, ka nepilnību novēršanai minētais jautājums jāpaceļ visaugstākajā līmenī. Savu viedokli viņš paudis premjeram un Valsts prezidentam, un tieši pie prezidenta viņš sajutis izpratni par šo tēmu.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.