Menu
 

Saeima noraida deputāta Ģirģena priekšlikumu samazināt PVN likmi sabiedriskajai ēdināšanai

  • Autors:  LETA
Foto - pixabay.com Foto - pixabay.com

Saeimas vairākums ceturtdien noraidīja deputāta Kaspara Ģirģena (KPV LV) priekšlikumu ieviest samazinātu pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likmi sabiedriskajai ēdināšanai.

Grozījumos Pievienotās vērtības nodokļa likumā Ģirģens piedāvāja noteikt, ka sabiedriskajai ēdināšanai būtu piemērojama 12% PVN likme.

Iepriekš Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas sēdē politiķis skaidroja, ka ar šo samazināto PVN liki, iespējams, nedaudz iekavēts, bet tas nenozīmējot, ka to nevajadzētu ieviest. Viņaprāt, ideāli to būtu bijis ieviest pavasarī, lai vasaras sezonā nozare varētu veikt uzkrājumus.

"Tomēr ziema atkal būs grūts periods, un agri vai vēlu vajadzēs domāt, kādas papildu dotācijas varētu piešķirt. Likmes samazināšana varētu būt pirmais solis, lai palīdzētu uzņēmējiem atkopties, nepiešķirot papildu dotāciju," komisijas sēdē stāstīja deputāts.

Kā ziņots, iepriekš Budžeta komisijas sēdē deputāte Dana Reizniece-Ozola (ZZS) sacīja, ka konceptuāli atbalsta priekšlikumu, jo tas atbilst iniciatīvām Covid-19 karstākajā periodā. Viņa uzskata, ka vismaz terminēta nodokļa likmes samazināšana tūrisma un ēdināšanas nozarei varētu palīdzēt atkopties.

Deputāts Igors Pimenovs (S) uzsvēra, ka priekšlikumu atbalsta, jo PVN samazināšana ir viens no rīkiem, kā atbalstīt nozari. Tas esot arī aktuāli pandēmijas krīzes izraisītajos apstākļos. Viņš akcentēja, ka tas neprasa papildu līdzekļus nozares atbalstam.

Diskusijās par minēto priekšlikumu pārmetumus Finanšu ministrijas (FM) darba un kompetences kvalitātei raidīja deputāts Vjačeslavs Dombrovskis. Viņaprāt, FM nespēj uz nodokļu likmju izmaiņām raudzīties kompleksi, neveicot tikai lineārus aprēķinus.

FM pārstāve Solvita Āmare-Pilka skaidroja, ka, runājot par samazinātajām nodokļa likmēm, nozare nekad nav solījusi samazināt galaprodukta cenas, bet gan plāno to izmantot kā instrumentu algu palielinājumam.

LETA jau ziņoja, ka līdzīgu priekšlikumu Saeimas opozīcijas deputāti vairākkārt piedāvāja ārkārtējās situācijas laikā, lai palīdzētu ēdināšanas un tūrisma nozarei. Ar šādu priekšlikumu bija nācis arī ekonomikas ministrs Jānis Vitenbergs (KPV LV), taču arī toreiz tas netika atbalstīts.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.