Menu
 

Dombrovskis: Starptautiskajā tirdzniecībā smagākais punkts bija pavasarī, tālākais atkarīgs no Covid-19 pandēmijas gaitas

  • Autors:  LETA
Foto - Valsts kanceleja Foto - Valsts kanceleja

Starptautiskajā tirdzniecībā smagākais punkts bija pavasarī, aģentūrai LETA pieļāva Eiropas Komisijas (EK) priekšsēdētājas izpildvietnieks un Eiropas Savienības (ES) tirdzniecības komisārs Valdis Dombrovskis (JV), norādot, ka tālākais būs atkarīgs no Covid-19 pandēmijas gaitas.

Runājot par Eiropas ekonomikas attīstības prognozi, Dombrovskis atzīmēja, ka pavasara un vasara prognozes bija balstītas uz pieņēmumu, ka ierobežojošie pasākumi, ko noteikušas dalībvalstis, būs koncentrēti gada pirmajā pusē un gada otrajā pusē tos pakāpeniski mīkstinās vai pilnībā atcelts.

"Pašlaik mēs redzam, ka šis scenārijs neīstenojas, ir pandēmijas otrais vilnis un virkne valstu atkal sāk pastiprināt ierobežojumus. Tas ietekmēs arī mūsu ekonomikas prognozi, ko mēs redzēsim nākamajā mēnesī," uzsvēra EK priekšsēdētājas izpildvietnieks.

Savukārt pievēršoties jautājumam par protekcionisma palielināšanos starptautiskajā tirdzniecībā Covid-19 laikā, Dombrovskis vērsa uzmanību, ka šādas tendences bija redzamas arī pirms krīzes, kā piemēru minot ASV prezidenta administrācijas īstenotos pasākumus vairāku gadu garumā.

Pēc ES tirdzniecības komisāra paustā, Eiropas pozīcija ir būt atvērtiem brīvai tirdzniecībai un noteikumos balstītai starptautiskās tirdzniecības sistēmai, līdz ar to netiek veikti vienpusēji pasākumi, kas būtu pretrunā ar Eiropas saistībām Pasaules Tirdzniecības organizācijas ietvaros, vai arī tām saistībām, kas noteiktas divpusējos vai reģionālajos brīvās tirdzniecības līgumos.

"Ja citas valstis īstenos vienpusējus pasākumus, ES aizstāvēs savas intereses proporcionālā veidā, īstenojot pretpasākumus," akcentēja Dombrovskis, piebilstot, ka patlaban tiek gatavots Eiropas tirdzniecības politikas pārskats un notiek publiskās konsultācijas.

Plānots, ka nākamajā gadā klajā nāks ziņojums par Eiropas tirdzniecības nākotni. Pēc EK priekšsēdētājas izpildvietnieka paustā, ES jāpaliek atvērtai starptautiskajai tirdzniecībai un noteikumos balstītai tirdzniecības sistēmai, bet vienlaicīgi plānots stiprināt to instrumentu klāstu, kas ir ES rīcībā, lai aizstāvētu savas intereses pret iespējamu negodīgu trešo valstu rīcību.

"ES kopumā būs uzstājīgāka, aizstāvot savas un savu uzņēmumu intereses globālajā tirgū. Kopumā mēs redzam, ka starptautiskās tirdzniecības aina pašlaik ir daudz pilnāka ar konfliktiem nekā tas bija vēl pirms dažiem gadiem un attiecīgi arī Eiropai ir jābūt gatavai aktīvāk aizstāvēt savas intereses," pauda Dombrovskis.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.