Menu
 

Latvijā desmit mēnešos reģistrēts par 25,8% mazāk jaunu vieglo automašīnu

  • Autors:  LETA
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Latvijā šogad desmit mēnešos reģistrētas 13 298 jaunas vieglās automašīnas, kas ir par 25,8% mazāk nekā attiecīgajā periodā pērn, liecina Auto asociācijas apkopotā informācija.

Tostarp jaunu vieglo pasažieru automobiļu reģistrācija 2020.gada desmit mēnešos Latvijā samazinājusies par 26,5%, veidojot 11 520 vienību, savukārt jauna vieglā komerctransporta reģistrācija sarukusi par 20,9% - līdz 1778 spēkratiem.

Straujākais reģistrēto jauno vieglo automašīnu skaita samazinājums šogad bijis aprīlī un maijā - par attiecīgi 55,2% un 54,4% salīdzinājumā ar pagājušā gada attiecīgo mēnesi, bet labākā situācija bijusi februārī, kad jauno vieglo automašīnu skaita samazinājums veidoja 0,1%.

Savukārt 2020.gada oktobrī salīdzinājumā ar 2019.gada oktobri reģistrēto jauno vieglo automašīnu skaits Latvijā samazinājies par 28% un veidoja 1300 spēkratu, tostarp jaunu vieglo pasažieru automobiļu reģistrācija sarukusi par 29,3%, veidojot 1110 vienību, kamēr jauna vieglā komerctransporta reģistrācija sarukusi par 19,1% - līdz 190 spēkratiem.

"Jauno auto tirgus ir viens no pirmajiem, kurā atspoguļojas valsts ekonomikas tendences. Pēc vasaras mēnešos piedzīvotās šķietamās atkopšanās, oktobrī tas ir piedzīvojis 28% kritumu salīdzinājumā ar 2019.gada oktobri," pauda Auto asociācijā, piebilstot, ka, piemēram septembrī samazinājums gada laikā bija 7,5%.

Asociācijā arī minēja, ka novembra pirmo nedēļu novērojumi liecina, ka klientu plūsma ir praktiski apstājusies, radot bažas, ka novembrī kritums tirgū var sasniegt pavasara līmeni, kad darījumu apmērs samazinājās par 55%. Tostarp lielāko kritumu piedzīvo juridisko personu klientu segments - oktobrī korporatīvo darījumu apmērs saruka par 43% salīdzinājumā ar 2019.gada oktobri.

"Šie dati ir vērtējami kā signāls valdībai, ka kritums skar krietni plašāku nozaru klāstu, kā vien tās, kuras tieši ietekmē ārkārtējās situācijas uzliktie ierobežojumi. Tādēļ būtu svarīgi neatkārtot pavasarī pieļautās kļūdas, atbalsta mehānismus sākotnēji piedāvājot vien atsevišķām nozarēm, bet savlaicīgi gatavot atbalsta instrumentus visiem krīzes skartajiem uzņēmumiem, neatkarīgi no nozares," uzsvēra asociācijā.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.