Menu
 

Nākamgad pieaugs sadzīves atkritumu apglabāšanas pakalpojuma tarifi

  • Autors:  LETA
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Pieaugot dabas resursu nodokļu likmei, sadzīves atkritumu apglabāšanas pakalpojuma tarifi no nākamā gada janvāra būs augstāki, aģentūru LETA informēja Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijā (SPRK).

SPRK apstiprinājusi tarifu piemērošanas kārtību desmit atkritumu poligonu apsaimniekotājiem saistībā ar dabas resursu nodokļu likmju izmaiņām. Atbilstoši tai komersantiem noteikti jauni tarifi periodam no 2021.gada līdz 2023.gadam.

Šogad DRN likme, ko komersanti piemērojuši sadzīves atkritumu apglabāšanas pakalpojumu tarifos, ir 50 eiro par tonnu. Saskaņā ar šā gada novembrī Saeimas apstiprinātajām izmaiņām dabas resursu nodokļu likumā, DRN likmes par sadzīves atkritumu apglabāšanu atkritumu poligonos no 2021.gada 1.janvāra būs 65 eiro par tonnu, no 2022.gada pirmā janvāra - 80 eiro par tonnu, bet no 2023.gada 1.janvāra - eiro par tonnu.

SPRK Ūdenssaimniecības un atkritumu apglabāšanas pakalpojumu departamenta direktora pienākumu izpildītājs Aigars Mežals pauda, ka tarifa pieaugums ir paredzams turpmākos trīs gadus, jo būtiski pieaug dabas resursu nodokļu likmes, tāpēc aicinām arvien aktīvāk šķirot sadzīves atkritumus.

"Šķirojot tos, mēs varam samazināt atkritumu apsaimniekošanas maksu. Kā? Pirmkārt, samazinās nešķiroto atkritumu daudzums, kas tiek nogādāts uz atkritumu poligonu apglabāšanai. Tieši par apglabājamo atkritumu daudzumu tiek maksāts sadzīves atkritumu apglabāšanas pakalpojuma tarifs, kas pieaug dabas resursu nodokļu likmes dēļ. Otrkārt, vienlaikus varam atšķirot kvalitatīvu otrreizējo materiālu, kas ir derīgs turpmākai pārstrādei un atkārtotai izmantošanai," atzīmēja SPRK pārstāvis.

Vienlaikus SPRK vērsa uzmanību, ka apstiprina sadzīves atkritumu apglabāšanas pakalpojuma tarifu, un tā ir tikai viena daļa no sadzīves atkritumu apsaimniekošanas maksas, ko par atkritumiem maksā iedzīvotāji. Pārējās atkritumu apsaimniekošanas maksas sastāvdaļas apstiprina pašvaldības. Tā ir maksa par sadzīves atkritumu savākšanu, pārvadāšanu, nogādāšanu uz atkritumu poligonu, šķirošanas infrastruktūras objektu uzturēšanu un citām darbībām, kas jāveic pašvaldībai, lai samazinātu to atkritumu daudzumu, kas tiek aizvests apglabāšanai uz atkritumu poligonu - atbilstoši līgumam, kuru noslēgusi pašvaldība un atkritumu apsaimniekotājs.

Par jautājumiem saistībā ar atkritumu apsaimniekošanas maksas izmaiņām SPRK aicināja vērsties pie sava atkritumu apsaimniekotāja vai savā pašvaldībā, kura ir izvēlējusies minēto atkritumu apsaimniekotāju savā administratīvajā teritorijā.

SPRK realizē sabiedrisko pakalpojumu regulēšanu enerģētikas, elektronisko sakaru, pasta, sadzīves atkritumu apsaimniekošanas un ūdenssaimniecības nozarēs.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.