Menu
 

Pērn novembrī rūpniecības produkcijas apjoms pieaudzis par 2,7 %

  • Autors:  Apriņķis.lv
Apstrādes rūpniecības produkcijas apjoma indekss (2015 = 100). Grafika – CSP Apstrādes rūpniecības produkcijas apjoma indekss (2015 = 100). Grafika – CSP

2020.gada novembrī, salīdzinot ar 2019. gada novembri, rūpniecības produkcijas apjoms1 pēc kalendāri koriģētiem datiem salīdzināmajās cenās pieauga par 2,7 %, liecina Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) dati.

Ražošanas apjoma kāpums bija ieguves rūpniecībā un karjeru izstrādē – par 20,5 % (to ietekmēja kūdras eksporta pieaugums) un apstrādes rūpniecībā – par 4,3 %. Savukārt elektroenerģijas un gāzes apgādē bija kritums par 10 %, būtiski samazinoties hidroelektrostacijās saražotās elektroenerģijas apjomam un gāzes piegādei patērētājiem.

Salīdzinot ar 2019. gada novembri, apstrādes rūpniecībā ievērojams izlaides pieaugums bija poligrāfijā un ierakstu reproducēšanā – par 22 %, elektrisko iekārtu ražošanā – par 20,4 % un datoru, elektronisko un optisko iekārtu ražošanā. Nozīmīgs produkcijas apjoma kāpums bija arī pēc īpatsvara lielākajā nozarē: koksnes, koka un korķa izstrādājumu ražošana, izņemot mēbeles – par 14,6 %.

Savukārt produkcijas apjoma kritums saglabājās iekārtu un ierīču remontā un uzstādīšanā – par 40,7 % un dzērienu ražošanā – par 13,8 %. Produkcijas izlaide samazinājās arī metālu ražošanā, farmaceitisko pamatvielu un farmaceitisko preparātu ražošanā, kā arī pārtikas produktu ražošanā un gatavo metālizstrādājumu ražošanā, izņemot mašīnas un iekārtas (attiecīgi par 1,5 % un 1,8 %).

CSP dati liecina, ka pagājušā gada novembrī, salīdzinot ar 2020. gada oktobri, rūpniecības produkcijas apjoms pēc sezonāli koriģētiem datiem salīdzināmajās cenās palielinājās par 1,5 %. To ietekmēja apjoma kāpums ieguves rūpniecībā un karjeru izstrādē – par 4,8 %, elektroenerģijas un gāzes apgādē – par 2,3 % un apstrādes rūpniecībā – par 1,4 %.

2020.gada novembrī, salīdzinot ar 2019. gada novembri, kopējais apstrādes rūpniecības apgrozījums pēc kalendāri koriģētiem datiem faktiskajās cenās pieauga par 7 %. Apgrozījums vietējā tirgū pieauga par 2 % un eksportā – par 9,6 % (tai skaitā eirozonā – par 5,5 %, ārpus eirozonas – par 13,2 %).

Pērn novembrī, salīdzinot ar 2020. gada oktobri, kopējais apstrādes rūpniecības apgrozījums pēc sezonāli koriģētiem datiem pieauga par 2 %. Apgrozījums vietējā tirgū pieauga par 2,5 % un eksportā – par 1,8 % (tai skaitā eirozonā – par 1 %, ārpus eirozonas pieaugums par 2,5 %).

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.