Menu
 

Pārtikas mazumtirgotāji iebilst pret sagatavotajām jaunajām prasībām Covid-19 ierobežošanai

  • Autors:  LETA
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Pārtikas mazumtirgotāji kategoriski iebilst pret Ekonomikas ministrijas (EM) sagatavoto papildinājumu projektu pārtikas mazumtirdzniecības veikaliem Covid-19 izplatības mazināšanai, pavēstīja Latvijas Pārtikas tirgotāju asociācijas (LPTA) izpilddirektors Noris Krūzītis.

Viņš pauda pārliecību, ka EM, piesedzoties ar labu mērķi, ir izstrādājusi risinājumu, kas rada augsni pircēju neizpratnei veikalos, prasa ievērojamas, taču nepamatotas investīcijas veikalniekiem, kas reāli nav izpildāmas tādā veidā, kā ierēdņi un politiķi to ir iecerējuši.

Asociācijas izpilddirektors atgādināja, ka atbilstoši pašreizējiem nosacījumiem veikalos var atrasties ļoti ierobežots skaits cilvēku, tirgotājiem ir jāregulē pircēju plūsma, pircējiem ir jāvalkā aizsargmaskas, jāietur distance un jādenzificē rokas. LPTA ieskatā, ieviešot līdzšinējos ierobežojumus pārtikas mazumtirdzniecības veikalos, tika panākts maksimālais iespējamais efekts Covid-19 izplatības ierobežošanā. Pārtikas mazumtirgotāji arī ļoti atbildīgi esot izturējušies pret pircēju plūsmas uzturēšanu.

Pēc Norīša paustā, pircēju skaits veikalos ir samazinājies līdz pat 25%, vairums pareizi valkā sejas maskas un ievēro distancēšanos. Tomēr "jaunas, neizprotamas idejas" par maksimālo pircēju skaitu pie kases, ierosinājums palielināt no 15 kvadrātmetriem uz 25 kvadrātmetriem vietu vienam cilvēkam veikalā, nodrošināt elektronisko plūsmas kontroli vai pat slēgt pārtikas tirdzniecības vietas uz divām nedēļām pārkāpumu gadījumā esot nesamērīgas un nepamatotas.

"Ir sasniegta sarkanā līnija. Esam pacietīgi ieviesuši vienu prasību pēc otras, bet tālāk klusēt vairs nevaram. Pārtikas tirdzniecība ir stratēģiski svarīga nozare un smagajos pandēmijas apstākļos bijis uzticams sabiedrotais, lai nodrošinātu cilvēkus ar visu nepieciešamo, vienlaikus neļaujot nekontrolēti izplatīties vīrusam. Vēlme padarītu pieejamus būvmateriālus un modes preces nedrīkst būt par iemeslu, lai vēl vairāk apgrūtinātu pirmās nepieciešamības preču tirgotāju darbu un padarītu jau tā smagos pārtikas mazumtirgotāju darba apstākļus neizturamus," sacīja Norītis.

Viņš arī pārliecināts, ka aizliegums izmantot reklāmu, lai informētu pircējus par zemākas cenas piedāvājumiem, ir pret cilvēku interesēm ietaupīt līdzekļus šajā ekonomiski smagajā laikā.

Tikmēr cilvēku skaita kontrole kasu zonā situācijā, kad līdz 20% samazināta maksimālā telpu noslodze un tiek nodrošināta gan masku valkāšana, gan divu metru distance, pārtikas mazumtirgotāju ieskatā ir ne vien milzīgs apgrūtinājums sarežģītajos apstākļos strādājošajiem pārdevējiem, bet arī pilnīgi lieka prasība, kas nekādā veidā neuzlabo epidemioloģisko situāciju. Norītis prognozēja, ka jaunās prasības neizbēgami radīs papildu konfliktsituācijas starp pircējiem un veikalu darbiniekiem.

Prasība lietot elektronisko pircēju uzskaiti, lai informētu policiju par pircēju plūsmām, tik ātrā laikā praktiski neesot izpildāma, jo šādas specifiskas ierīces nav operatīvi pieejamas un nopērkamas un nedotu tādu informāciju, kādu lēmumu pieņēmēji ir iecerējuši. Turklāt, lai īstenotu politiķu ieceri, tirgotājiem būs nepieciešamas ievērojamas investīcijas, kas nekādā veidā nemazinās Covid-19 izplatības riskus, piebilst Norītis, kurš norādīja, ka jau patlaban veikalos notiek cilvēku skaita plūsmas kontrole, izmantojot iepirkumu grozus un ratiņus, kā arī piesaistot apsardzes darbiniekus.

Savukārt paredzētais sods par noteikumu neievērošanu - slēgt tirdzniecības vietu uz divām nedēļām - pēc LPTA domām ir drastisks, īpaši ņemot vērā, ka uz tirgotāju pleciem ir nodrošināt noteiktu pircēju uzvedību - nēsāt maskas, ieturēt divu metru distanci. Norītis arī atzīmēja, ka ir atsevišķi gadījumi, kad pircēji apzināti provocē ar savu rīcību un pārdevējs pat gribot nevar to uzreiz pārtraukt. Tādējādi, ja attiecīgo normu uzlūko burtiski, tad, ienākot tirdzniecības vietā, noņemot masku un pārkāpjot citus noteikumus, jebkurš provokators var panākt kādas tirdzniecības vietas slēgšanu uz divām nedēļām.

LPTA aicina valdību nepieļaut "vēl vienu kļūdu, eksperimentējot" ar tirdzniecības ierobežojumiem tādos veikalos, kas tirgo pirmās nepieciešamības preces. Asociācija uzskata, ka pārtikas veikalos, kas jau ir apliecinājuši savu spēju nodrošināt kārtību un optimālu cilvēku plūsmu, būtu jāļauj tirgot visu preču sortimentu, tāpat kā tas ir degvielas uzpildes stacijās un aptiekās. Savukārt, lemjot par citu tirdzniecības vietu atvēršanu, var virzīt pamatotus un saprātīgus nosacījumus.

Jau vēstīts, ka valstī noteiktie ar Covid-19 saistītie ierobežojumi būs spēkā līdz 25.janvārim.

Ekonomikas ministrs Jānis Vitenbergs (KPV LV) pēc otrdienas, 5.janvāra, valdības sēdes žurnālistus informēja, ka, ievērojot stingrus epidemioloģiskās drošības pasākumus, varētu atļaut strādāt pilnīgi visiem tirgotājiem. Viņš stāstīja, ka, pagarinot ierobežojumu termiņu, kļūst sarežģītāka situācija ar iespējām iegādāties noteiktas preces, tāpēc EM rosinājusi atļaut strādāt arī tiem tirgotājiem, kuru darbība patlaban klātienē ir ierobežota vai apturēta. Valdība par to plāno lemt ceturtdien, 7.janvārī.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.