Menu
 

"SEB banka": Pieprasījums pēc mājokļa kredītiem turpina mēreni augt

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - pixabay.com Foto - pixabay.com

2020.gadā SEB banka mājokļa kredītos piešķīra 129 miljonus eiro, tādējādi palielinot hipotekāro kredītu portfeli par 4,5%. Vairāk nekā puse no jaunajiem aizdevumiem bija kredīti ar “Altum” atbalstu. Visbiežāk (73% gadījumos) klienti vēršas pēc finansējuma dzīvokļa iegādei un remontam.

Kā pavēstīja "SEB bankas" privātpersonu komunikācijas vadītāja Jeļena Novaka, vairāk nekā 80% šādu darījumu noslēgti Rīgā un Pierīgā, turklāt vairāk nekā pusē gadījumu klienti izvelējušies dzīvokli mājās kas celtas pēc 2000.gada. Apmēram piektā daļa no piešķirtā finansējuma novirzīta privātmājas iegādei vai remontam, bet 8% - privātmājas būvniecībai.

"Protams, Covid-19 ieviesa korekcijas mūsu klientu plānos. Pēc pirmās ārkārtējās situācijas izsludināšanas pērn martā novērojām ievērojamu kritumu pieprasījumā pēc mājokļa kredītiem. Neziņa un situācijas neprognozējamība lielākoties bija iemesls, kāpēc cilvēki kļuva daudz piesardzīgāki un uz laiku atlika plānus iegādāties mājokļus," komentējis "SEB bankas" valdes loceklis Arnis Škapars.

“Kā jebkurā krīzē, arī šajā ir klienti, kuru ienākumi būtiski samazinājās, tāpēc 2020.gada pavasarī veltījām daudz enerģijas, lai pielāgotu kredīta maksājumus klienta esošajai naudas plūsmai. Kopumā atbalstu saņēma vairāk nekā 1900 klientu. Jau vasaras sākumā pieprasījums pēc kredītiem atkal atgriezās ar augšupejošu tendenci un tirgus turpināja pozitīvu attīstību visu gada otro pusi. Tomēr kopumā 2020.gadā jaunu mājokļa kredītu apjoms "SEB bankā" bija par 11% mazāks nekā 2019.gadā."

Arvien nozīmīga loma kreditēšanas attīstībā ir "Altum" atbalstam. No pērn piešķirtajiem aizdevumiem 42% bija kredīti ar "Altum" galvojumu ģimenēm, bet vēl 12% – ar "Altum" galvojumu jauniem speciālistiem. Klientiem ir interese arī par jauno atbalsta mehānismu daudzbērnu ģimenēm mājokļa iegādei – subsīdijām "Balsts".

"Mūsu visaktīvākie aizņēmēji ir jauni cilvēki vecumā no 26 līdz 35 gadiem. Tāpēc "Altum" atbalsts ir ļoti svarīgs. Šobrīd jau vairāk nekā puse aizdevumu ir ar "Altum" atbalstu. Savukārt "Balsts" subsīdija dažreiz ir vienīgā iespēja tikt pie mājokļa arī daudzbērnu ģimenēm. Līdz šim tik daudz runāts par nepieciešamību uzlabot demogrāfiskos rādītājus, un beidzot ir arī valsts atbalsts, lai lielas ģimenes varētu atļauties sev piemērotāku mājokli. Šobrīd lielākajai daļai jauno aizņēmēju ikmēneša maksājumi ir no 150 līdz 300 eiro, taču joprojām ir izaicinājums uzkrāt pirmajai iemaksai. Tāpēc valsts atbalstam, kas sniedz iespēju samazināt pirmās iemaksas apmēru, šobrīd ir izšķiroša nozīme," uzsvēris Arnis Škapars.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.