Menu
 

Asociācija: Tirdzniecības nozarei nepiešķirot nomas maksas atbalstu, draud maksātnespēju vilnis

  • Autors:  LETA
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Tirdzniecības nozarei nepiešķirot nomas maksas atbalstu, jau tuvākajā laikā ir paredzams maksātnespējas vilnis, kas sagraus tirdzniecības nozari un iedragās Latvijas investīciju vidi ilgtermiņā, pauda Nekustamā īpašuma attīstītāju alianses (NĪAA) pārstāvji.

Aliansē norādīja, lai gan Covid-19 ierobežojumu dēļ jau vairākus mēnešus slēgti visi veikali, kuru produkcija neiekļaujas pirmās nepieciešamības preču sarakstā, tirgotāji aizvien nav sagaidījuši valsts atbalstu nomas maksai. Ņemot vērā, ka nomas ieņēmumi ir sarukuši par 57%, bet apmeklētāju skaits tirdzniecības centros - par 75%, jau tuvākajā laikā ir paredzams maksātnespējas vilnis, kas sagraus tirdzniecības nozari un iedragās Latvijas investīciju vidi ilgtermiņā.

"Finanšu ministrijai un Ekonomikas ministrijai ir nekavējoties jāpieņem lēmums par atbalstu nomas maksai. Risinājumu neesamības gadījumā Latvija saskarsies arī ar tiesvedības riskiem pret valsti," pauda NĪAA pārstāvji.

Asociācijā informēja, ka Lietuvā valdība nodrošina nomas maksas kompensācijas, Igaunijā tiek ļauts tirdzniecības centriem strādāt, savukārt Latvijā valdība ne maksā kompensācijas, ne ļauj tirdzniecības centriem strādāt. 

Ņemot vērā, ka veikaliem ir aizliegts strādāt, no valsts jānāk skaidram, mērķtiecīgam atbalstam nomas maksas segšanai, lai neradītu telpu iznomātājiem vēl lielākus zaudējumus un neiznīcinātu biznesu pilnībā, pauda NĪAA pārstāvji.

NĪAA valdes priekšsēdētājs Mārtiņš Vanags skaidroja, ka tirdzniecības centru darbība ir tiešā veidā ierobežota ar valdības lēmumu, bet izveidotā apgrozāmo līdzekļu programma tiem nepalīdz, jo 95% no tirdzniecības centru apgrozījuma veido nomas maksa. Jau pagājušajā gadā tirdzniecības centri finansēja no saviem līdzekļiem nomas maksas atlaides 43 miljonu eiro vērtībā, kas ir pielīdzināms trīs mēnešu nesaņemtiem nomas ienākumiem. Patlaban tirdzniecības centru nomas maksas ieņēmumi ir sarukuši par 57%, bet apmeklētāju plūsma - par 75%. 

"Ir acīmredzams, ka valsts atbalsts tirdzniecības infrastruktūru nav sasniedzis, tirdzniecības ekosistēma var sabrukt un pēc krīzes neatgūties. Aicinām Finanšu ministriju un Ekonomikas ministriju nekavējoties piešķirt līdzekļus nomas atbalstam un ļaut telpu iznomātājiem un tirgotājiem izdzīvot krīzē," pauda Vanags.

Jau iepriekš ziņots, lai pievērstu uzmanību valdības lēmumu lēnajam tempam, kā arī akcentētu nepieciešamību steidzami ieviest atbalstu nomas maksas segšanai, Latvijas tirdzniecības centri, tostarp "Origo", "Alfa", "Domina Shopping", "Spice", "Mols", "Galerija Centrs" un "Galleria Riga", kā arī NĪAA sāka Balto karogu akciju. Tādējādi uzņēmumi vienojās kopīgā nostājā par kritisko situāciju nekustamā īpašuma nozarē, pie tirdzniecības centriem Rīgā un citviet Latvijā izkarinot baltus karogus.

NĪAA apvieno nozīmīgākos nozares dalībniekus, lai panāktu ilgtspējīgu nekustamo īpašumu nozares izaugsmi, vienoti to pārstāvētu valsts un pašvaldību līmenī, kā arī aktualizētu nekustamo īpašumu attīstītāju un investoru lomu Latvijas ekonomikā.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.