Menu
 

"Lursoft": Šogad martā reģistrēts lielākais jaunu uzņēmumu skaits triju gadu laikā

  • Autors:  LETA
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Šā gada martā Latvijā reģistrēti 1032 jauni uzņēmumi, kas ir lielākais viena mēneša laikā reģistrētais jaunu uzņēmumu skaits kopš 2018.gada marta, liecina "Lursoft" apkopotā informācija.

"Lursoft" dati liecina, ka 93% no šā gada martā reģistrētajiem uzņēmumiem ir sabiedrības ar ierobežotu atbildību (SIA), tāpat arī uzņēmumu skaitu papildinājuši jauni individuālie komersanti, akciju sabiedrības, ārvalstu komersanti filiāles, zemnieku saimniecības.

Vienlaikus "Lursoft" secinājis, ka teju pusē gadījumu 2021.gada martā reģistrētie uzņēmumi to īpašniekiem ir pirmais uzņēmums, proti, iepriekš šīs personas nav bijušas dalībnieki citos uzņēmumos.

Vairums jeb 42,2% no šā gada martā reģistrētajiem uzņēmumiem reģistrēti Rīgā, vēl nepilns 21% - Pierīgā. Pārējos reģionos jauno uzņēmumu īpatsvars bijis atšķirīgs - kamēr Zemgalē reģistrēti 10,9% no visiem aizvadītā mēneša jaunajiem uzņēmumiem, Latgalē tie bijuši 6,8%. Kurzemē reģistrēti 10% no visiem Latvijas jaunajiem uzņēmumiem martā, bet Vidzemē - 9,13%.

Neskaitot galvaspilsētu, visvairāk jauno uzņēmumu martā bijis Jelgavā, Jūrmalā un Liepājā.

"Lursoft" arī aprēķinājis, ka šā gada martā reģistrēto uzņēmumu kopējais pamatkapitāls veido 15,9 miljonus eiro.

Vairāk nekā puse jeb 59,6% no visiem aizvadītajā mēnesī reģistrētajiem jaunajiem komersantiem ir mazkapitāla SIA un to pamatkapitāls nesasniedz 2800 eiro.

Vienlaikus reģistrēti arī pieci jauni uzņēmumi, kuru pamatkapitāls pārsniedz vienu miljonu eiro. Lielākais no tiem ir 4.martā reģistrētais SIA "Rb elg", kura reģistrētais un apmaksātais pamatkapitāls ir 4,55 miljoni eiro. Uzņēmuma kapitāldaļu turētājs ir AS "Rietumu banka", savukārt patiesie labuma guvēji - Leonids Esterkins un Īrijas valstspiederīgais Dermots Desmonds.

"Lursoft" secinājis, ka pagājušajā mēnesī uzņēmumus reģistrējušas arī citas personas, kuras saistītas ar banku sektoru. Trešais lielākais šā gada martā reģistrētais uzņēmums ar 1,3 miljonu lielu pamatkapitālu ir SIA "Tāla 1", kura patiesie labuma guvēji ir Nika Berne un Oļegs Fiļs. Šīs kompānijas kapitāldaļu turētājs ir AS "Pillar Capital", kas, pēc "Lursoft" pieejamās informācijas, šobrīd kā daļu īpašnieks reģistrēts 23 uzņēmumos.

Otrais lielākais pagājušajā mēnesī reģistrētais uzņēmums bija SIA "Tonybet", kura pamatkapitāls ir 1,4 miljoni eiro. Šī uzņēmuma vienīgais īpašnieks ir Igaunijas "Osauhing Tonybet", bet patiesā labuma guvējs - Kipras valstspiederīgais Dimitrijs Abuli.

Tāpat "Lursoft" noskaidrojis, ka desmitajai daļai no aizvadītajā mēnesī reģistrētajiem jaunajiem uzņēmumiem ir ārvalstu kapitāls. Tostarp martā turpinājusi pieaugt uzkrātā summa, kuru Latvijā reģistrēto uzņēmumu pamatkapitālos ieguldījuši ārvalstnieki.

"Lursoft" statistikas dati liecina, ka šobrīd ārvalstu pārstāvji Latvijas uzņēmumos ieguldījuši 7,716 miljardus eiro. Pagājušā mēneša laikā šī summa pieaugusi par 2,26 miljoniem. Šā gada februārī pieaugums bija vēl ievērojamāks - 76,01 miljons eiro, bet janvārī bija reģistrēts uzkrāto ieguldījuma apjoma kritums par 11,87 miljoniem eiro.

Šī gada pirmajā ceturksnī Latvijā kopumā reģistrēti 2474 jauni uzņēmumi, bet likvidēti - 4675.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.