Menu
 

CSP: Vidējais patēriņa cenu līmenis gada laikā palielinājies par 0,3 %

  • Autors:  Apriņķis.lv
Patēriņa grupu ietekme uz kopējo patēriņa cenu indeksu gada laikā (procentpunktos). Grafika – CSP Patēriņa grupu ietekme uz kopējo patēriņa cenu indeksu gada laikā (procentpunktos). Grafika – CSP

Šāgada martā, salīdzinot ar 2020. gada martu, vidējais patēriņa cenu līmenis palielinājās par 0,3 %, liecina jaunākie Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) dati. Pakalpojumiem cenas palielinājās par 0,9 %, bet precēm samazinājās par 0,1 %.

Lielākā ietekme uz vidējā patēriņa cenu līmeņa izmaiņām 2021. gada martā, salīdzinot ar 2020. gada martu, bija cenu kāpumam ar transportu saistītām precēm un pakalpojumiem, ar atpūtu un kultūru saistītām precēm un pakalpojumiem, alkoholiskajiem dzērieniem un tabakas izstrādājumiem, veselības aprūpei, kā arī cenu kritumam ar mājokli saistītām precēm un pakalpojumiem, apģērbam un apaviem, pārtikai un bezalkoholiskajiem dzērieniem.

Pārtikas un bezalkoholisko dzērienu grupā cenas gada laikā samazinājās par 0,6 %. Būtiskākais cenu kritums gada laikā bija gaļai un gaļas izstrādājumiem (-3,4 %), tai skaitā lētāka bija mājputnu gaļa (-7,9 %), žāvēta, sālīta vai kūpināta gaļa (-1,6 %), cūkgaļa (-2,8 %), gaļas izstrādājumi (-2,0 %). Lētāka bija arī maize (-3,4 %), sviests (-6,6 %), kartupeļi (-7,2 %), augļu un dārzeņu sulas (-4,6 %), kā arī kafija (-0,8 %). Savukārt vidējais cenu līmenis pieauga miltiem un citiem graudaugiem (+10,2 %), piena produktiem (+3,1 %), augu eļļai (+9,3 %), pienam (+2,0 %), konditorejas izstrādājumiem (+1,2 %), ievārījumam un medum (+4,0 %).

Pēc CSP informācijas, alkoholisko dzērienu un tabakas izstrādājumu vidējais cenu līmenis palielinājās par 1,8 %. Alkoholisko dzērienu cenas pieauga par 2,8 %, galvenokārt sadārdzinoties stiprajiem alkoholiskajiem dzērieniem un alum. Tabakas izstrādājumu cenas kāpa vidēji par 0,1 %.

Apģērbu un apavu vidējais cenu līmenis samazinājās par 3,9 %. Apaviem cenas samazinājās par 8,0 %, bet apģērbiem – par 2,8 %.

Ar mājokli saistītās preces un pakalpojumi bija par 2,5 % lētāki, ko galvenokārt ietekmēja siltumenerģijas vidējā cenu līmeņa samazinājums par 8,3 %. Lētāka bija arī mājokļa īres maksa, cietais kurināmais, elektroenerģija un dabasgāze. Savukārt dārgāki bija mājokļa uzturēšanas un remonta pakalpojumi, materiāli mājokļa uzturēšanai un remontam.

Veselības aprūpes grupā cenas pieauga par 2,4 %. Gada laikā vidējais cenu līmenis kāpa zobārstniecības pakalpojumiem un ārstu speciālistu pakalpojumiem. Savukārt lētāki bija farmaceitiskie produkti, galvenokārt kompensējamie medikamenti.

Ar transportu saistītām precēm un pakalpojumiem cenas pieauga par 3,3 %, ko galvenokārt ietekmēja degvielas cenu pieaugums par 6,1 %. Dīzeļdegvielas cenas palielinājās vidēji par 6,6 %, benzīna – par 5,6 %, bet auto gāzes – par 4,2 %. Sadārdzinājās pasažieru pārvadājumi pa autoceļiem, kā arī lietotās automašīnas. Cenas samazinājās pasažieru aviopārvadājumiem, ko turpināja būtiski ietekmēt Covid-19 ierobežojumi.

CSP informācija liecina, ka ar atpūtu un kultūru saistītām precēm un pakalpojumiem vidējais cenu līmenis gada laikā palielinājās par 2,0 %. Būtiskākais cenu pieaugums bija ziediem, personālajiem datoriem, televīzijas abonēšanas maksai, kā arī laikrakstiem un žurnāliem. Savukārt lētāka bija barība lolojumdzīvniekiem.

Pārējās patēriņa grupās nozīmīgākais cenu kāpums bija ēdināšanas pakalpojumiem, telekomunikāciju pakalpojumiem, mājokļa tīrīšanas un kopšanas līdzekļiem, mājokļa mēbelēm, frizētavu un skaistumkopšanas salonu pakalpojumiem. Savukārt cenu kritums bija autotransportlīdzekļu apdrošināšanai.

Vidējais patēriņa cenu līmenis mēneša laikā palielinājās par 0,8 %.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.