Menu
 

Eglītis pauž gatavību virzīt tālāk bāzes pensiju modeli

  • Autors:  LETA
Foto - Saeimas administrācija Foto - Saeimas administrācija

Jaunievēlētais labklājības ministrs Gatis Eglītis (JKP) trešdien pauda gatavību turpināt iepriekšējās ministres Ramonas Petravičas (PCL) iesākto un strādāt pie bāzes pensiju modeļa ieviešanas.

Latvijas Radio raidījumā "Krustpunktā" politiķis pavēstīja, ka šobrīd Labklājības ministrijas plāns ir virzīties uz priekšu ar bāzes pensijas modeli, kas, pēc Eglīša paustā, nozīmētu, ka minimālais pensijas apmērs - 136 eiro - pienāktos visiem, neatkarīgi no nekā, un tad attiecīgi "pa virsu tiktu likts uzkrātais stāžs". Jauno modeli ministrs plāno ieviest no 2023.gada, kas saskan ar Petravičas plānu. "Tas ir resursu ietilpīgi, bet divu gadu termiņā tas varētu izdoties," piebilda ministrs.

Šādas izmaiņas sākotnēji ierosināja Petraviča, tomēr, kā atzīmēja Eglītis, šāds modelis ir ieviests arī Igaunijā un Lietuvā. Vienlaikus ministrs norādīja, ka to virzīs tālāk, bet potenciāli "ar kādām modifikācijām".

Eglītis skaidroja, ka šobrīd labklājības jomā ir vairākas pozīcijas, kas tiek finansētas no pamatbudžeta, piemēram, piemaksas pensionāriem par stāžu līdz 1996.gadam. Tomēr jaunais bāzes pensiju modelis paredz, ka šīs bāzes pensijas, kas ir 136 eiro apmērā, tiktu finansētas tikai no pamatbudžeta, savukārt uzkrātā stāža komponente - no speciālā budžeta.

Jau ziņots, ka maija beigās Petraviča pavēstīja, ka Latvijas minimālo pensiju attīstības kontekstā tiek apsvērta iespēja no 2023.gada Latvijā noteikt bāzes pensiju.

Kā aģentūru LETA informēja bijušās ministres padomnieks komunikācijas jautājumos Jānis Zariņš, senioru lietu padomes sēdē Labklājības ministrija un senioru organizācijas vienojās par to, ka vidējā termiņā jādomā par bāzes pensijas ieviešanu Latvijā. Esot apspriesta arī indeksācijas mehānisma pilnveidošana, pensiju piemaksu atjaunošanas jautājumi, kā arī neapliekamā minimuma palielināšana nākamajos gados.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.