Menu
 

Šogad nedaudz audzis licencēto kravas uzņēmumu un kravas transportlīdzekļu skaits

  • Autors:  LETA
Foto - pixabay.com Foto - pixabay.com

Licencēto kravas pārvadātāju un kravas transportlīdzekļu skaits šogad ir nedaudz palielinājies, pavēstīja Autotransporta direkcijas (ATD) sabiedrisko attiecību vadītāja Zane Plone.

Viņa norādīja, ka licencēto kravas uzņēmumu un transportlīdzekļu skaits šogad ir nedaudz palielinājies, ņemot vērā, ka arī pandēmijas apstākļos starptautiskie kravas autopārvadājumu pakalpojumi bija pieprasīti.

Vienlaikus ierobežojumu un apgrūtinātās situācijas pārvadājumos uz Baltkrieviju un Krieviju dēļ ir samazinājies kravu apgrozījums. 

Savukārt starptautiskie pasažieru pārvadājumi ar autobusiem pakāpeniski tiek atjaunoti un paplašināti. Pašreiz no Rīgas ar autobusu var aizbraukt uz 11 galamērķiem Eiropā.

Plone informēja, ka šogad jūlija sākumā Latvijā bija reģistrēti 4744 licencēti starptautiskie kravas pārvadātāji un 264 iekšzemes pārvadātāji, kas, salīdzinot ar attiecīgo periodu pērn, ir par attiecīgi 1,3% vairāk un 1,9% mazāk.

Savukārt licencēto kravas transportlīdzekļu skaits, ko izmanto starptautiskajos pārvadājumos, 2021.gada jūlija sākumā bija 16 336, bet iekšzemes pārvadājumos izmantoto transportlīdzekļu skaits - 5491, kas ir par attiecīgi 2,6% un 2,9% vairāk.

Tikmēr izsniegto digitālā tahogrāfa karšu skaits šogad pirmajos sešos mēnešos bija 2953, kas, salīdzinot ar tādu pašu laika periodu pērn, ir par 2,1% vairāk. 

Pēc Plones skaidrotā, digitālā tahogrāfa karšu pieprasījuma pieaugums atspoguļo ekonomiskās aktivitātes pieaugumu, jo, atjaunojoties un palielinoties pārvadājumu intensitātei, ir nepieciešams nodarbināt arī vairāk autovadītāju, lai vadītu ar digitālajiem tahogrāfiem aprīkotus transportlīdzekļus.

ATD valdes priekšsēdētājs Kristiāns Godiņš norādīja, ka 2020.gadā kravu apgrozība Latvijas pārvadātāju komercpārvadājumos veidoja 12 683 miljonus tonnkilometru, kas ir par 10% mazāk, salīdzinot ar 2019.gadu. Savukārt iekšzemes pārvadājumos bija vērojams neliels palielinājums, bet starptautiskajā satiksmē, salīdzinot ar iepriekšējiem gadiem, bija kritums saistībā ar valstu noteiktajiem ierobežojumiem vīrusa Covid-19 izplatības mazināšanai.

"Ņemot vērā aizvien pastāvošos ierobežojumus, sarežģīto politisko situāciju, kas ietekmē pārvadājumus uz Baltkrieviju un Krieviju, jo pārvadātāji atturas slēgt ilgtermiņa līgumus, kā arī Mobilitātes pakotnes nosacījumus, arī šogad varētu būt vērojama tirgus stagnācija," prognozēja Godiņš.

2021.gada pirmajā pusgadā Latvijas pārvadātājiem izsniegtas 42 373 vienreizējās atļaujas starptautiskajiem autopārvadājumiem un 698 Eiropas Transporta Ministru Konferences atļaujas, kas ir attiecīgi par 5,6% un 0,7% vairāk nekā pērn pirmajā pusgadā. Pieprasītākās atļaujas joprojām bija uz Krieviju (izsniegtas 29 046 atļaujas), Baltkrieviju (10 569 atļaujas), Kazahstānu (846 atļaujas) un Ukrainu (714 atļaujas).

Šogad jūlija sākumā Latvijā bija reģistrēti 427 licencēti starptautiskie pasažieru pārvadātāji, kas, salīdzinot ar attiecīgo periodu pērn, ir par 0,9% mazāk. Savukārt licencēto iekšzemes pasažieru pārvadātāju skaits pēdējos gados nav mainījies - tādi Latvijā ir deviņi.

Licencēto autobusu skaits, ar kuriem tiek nodrošināti iekšzemes pasažieru pārvadājumi, ir 1610, kas ir par 7% vairāk, salīdzinot ar pagājušā gada pirmo pusgadu. Savukārt autobusu skaits, ko izmanto starptautiskajos pasažieru pārvadājumos, ir 286, kas ir par 35,6% mazāk.

"Šāds samazinājums ir saistīts ar dažādiem ierobežojumiem Covid-19 izplatības mazināšanai. Tomēr šobrīd starptautiskie autobusu pārvadājumi pamazām tiek atjaunoti. Patlaban, izmantojot starptautisko regulāro satiksmi, no Rīgas ar autobusu var aizbraukt uz 11 dažādiem galamērķiem Eiropā - uz Tallinu, Tartu, Viļņu, Klaipēdu, Varšavu, Oldenburgu, Bonnu, Ulmu, Štutgarti, Freiburgu un Prāgu. Tomēr, ja būs pieprasījums, pārvadātāji ir gatavi braukt biežāk un paplašināt galamērķu skaitu," minēja Godiņš.

ATD ir vienotas valsts politikas realizētāja pasažieru un kravu pārvadājumu jomā. Tās darbība galvenokārt saistīta ar sabiedriskā transporta - pasažieru pārvadājumu ar autobusu un vilcienu - plānošanu, licenču izsniegšanu kravu un pasažieru komercpārvadājumiem un atļauju izsniegšanu starptautisko pārvadājumu veikšanai.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.