Menu
 

"Swedbank" peļņa Latvijā pirmajā pusgadā - 41 miljons eiro

  • Autors:  LETA
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

"Swedbank" peļņa Latvijā šogad pirmajā pusgadā bija 41 miljons eiro, kas ir par pieciem miljoniem eiro mazāk nekā 2020.gada attiecīgajā periodā, pavēstīja bankas mediju attiecību vadītājs Jānis Krops.

Viņš norādīja, ka peļņa ir samazinājusies lielāku kredītuzkrājumu un izmaksu dēļ, kamēr ienākumi gada laikā ir pieauguši.

Izveidotie kredītuzkrājumi pirmajā pusgadā veidoja sešus miljonus eiro, kamēr pērn pirmajā pusgadā tie bija trīs miljonu eiro apmērā.

"Swedbank" grupas tīrie procentu ienākumi šogad pirmajā pusgadā salīdzinājuma ar pagājušā gada pirmo pusgadu samazinājušies par 1%, savukārt tīrie komisiju ienākumi ir palielinājušies par 9%, ko galvenokārt labvēlīgi ietekmēja ienākumu pieaugums karšu un maksājumu pakalpojumu nodrošināšanā, kā arī aktīvu pārvaldīšanā.

Ienākumi no darījumiem ar finanšu instrumentiem, kā arī apdrošināšanas ienākumi gada laikā ir saglabājušies stabili.

Savukārt grupas kopējie izdevumi šogad pirmajā pusgadā pieauguši par 15% salīdzinājumā ar pagājušā gada attiecīgo periodu. Izdevumus turpina ietekmēt lielākas izmaksas darbaspēka vajadzībām un naudas atmazgāšanas risku samazināšanas, risku vadības un atbilstības jomas stiprināšanai. Tāpat arī turpinās ieguldījumi bankas digitālo pakalpojumu pilnveidošanā, skaidroja bankā.

Vienlaikus "Swedbank" kredītportfeļa apmērs šogad jūnija beigās salīdzinājumā ar 2020.gada jūnija beigām saglabājies stabils. Mājsaimniecību kreditēšanas apmēri pieauguši par 5%, kamēr uzņēmumu kredītportfelis ir samazinājies par 6%.

Savukārt depozītu apmērs ir audzis par 23%, salīdzinot ar pagājušā gada jūnija beigām.

"Līdz ar pandēmijas ierobežojumu mazināšanos aizvadītajā ceturksnī novērojām strauju klientu aktivitātes pieaugumu gan ikdienas aktivitātēs, gan mājokļu iegādē. Kaut ar lielāku inerci, tomēr pakāpeniski pieaug arī uzņēmēju gatavība investēt attīstībā," pauda "Swedbank" valdes priekšsēdētājs Reinis Rubenis.

Vienlaikus viņš arī atzina, ka, neraugoties uz brīdinājumiem, atsevišķi klienti joprojām mēdz nodot krāpniekiem bankas piekļuves datus, tāpēc banka turpina informēt par krāpnieku izmantoto metožu daudzveidību. 

"Vienlaikus esam gandarīti, ka Ziemeļvalstīs populāro "Robur" fondu pieejamība ir palielinājusi to Latvijas iedzīvotāju skaitu, kuri savus brīvos līdzekļus iegulda ilgtspējīgos fondos, nevis tur kontā. Šo investoru skaits šogad jau ir desmitkāršojies," piebilda Rubenis.

Bankā minēja, ka, saskaroties ar ekonomiskās aktivitātes atjaunošanos, spēcīgu izaugsmi piedzīvo mājokļu iegādes finansēšana, savukārt patēriņa kreditēšanas joma gan pagaidām vēl nav pilnībā atguvusies no pandēmijas ietekmes.

2020.gada pirmajā pusgadā "Swedbank" grupa Latvija strādāja ar peļņu 39,652 miljonu eiro apmērā, bet pašas "Swedbank" peļņa bija 44,254 miljoni eiro.

Pēc aktīvu apmēra "Swedbank" ir lielākā banka Latvijā.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.