Menu
 

Kažokzvēru audzētāja "Gauja AB" apgrozījums pērn sarucis 3,7 reizes

  • Autors:  LETA
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Kažokzvēru audzētājs SIA "Gauja AB" pagājušajā gadā strādāja ar 267 259 eiro apgrozījumu, kas ir 3,7 reizes mazāk nekā gadu iepriekš, vienlaikus kompānijas zaudējumi pieauga 3,2 reizes un sasniedza 227 374 eiro, liecina "Firmas.lv" publiskotā informācija.

Kompānijas gada pārskata vadības ziņojumā norādīts, ka saistībā ar Covid-19 pandēmiju noteiktajiem ierobežojumiem "Gauja AB"  ieņēmumu gūšana faktiski apstājās, neskatoties uz to, ka produkcija tika sagatavota un piegādāta tirgotājiem.

"Gauja AB" vadība skaidro, ka kažokzvēru audzēšanas nozare ir specifiska vairāku iemeslu dēļ. Cita starpā kažokādu ieguve notiek tikai reizi gadā - novembrī un decembrī, savukārt iegūtās kažokādas tiek realizētas nākamā kalendārā gada laikā. Lielākā daļa kažokādu tiek realizētas starptautiskajās izsolēs Kopenhāgenā un Helsinkos.

2020.gadā Covid-19 pandēmijas mazināšanai noteikto ierobežojumu dēļ klātienes izsoles februārī un martā tika atceltas, bet no aprīļa tirdzniecība notika tikai interneta izsolēs, atzīmē kompānijas vadība, piebilstot, ka pārdošanas sistēma bija pilnībā jāpārveido realizācijai internetā - tas prasīja laiku, pircēji nebija gatavi iepirkt kažokādas vadoties tikai pēc fotogrāfijām vai videomateriāliem, tādējādi pārdošanas apmēri izsolēs bija nelieli - vidēji pārdoti 10% no piedāvātā daudzuma.

Tāpat papildu uzmanība un izdevumi bija jāvelta sanitārajiem un biodrošības pasākumiem, jo 2020.gada vidū Nīderlandē un vēlāk arī citās valstīs tika konstatēta ūdeļu inficēšanās ar Covid-19, un nozare nokļuva paaugstinātā riska zonā ūdeļu iespējamai saslimšanai ar koronavīrusu, minēts vadības ziņojumā.

Vienlaikus pērn strādāts pie kažokādu izstrādājumu gatavās produkcijas īpatsvara palielināšanas, pie kažokzvēru barības sagatavošanas un saldētavas pakalpojumu piedāvāšanas, nekustamā īpašuma izīrēšanas, kā arī tika veiktas citas darbības, lai nodrošinātu finanšu plūsmu un saglabātu kompānijas dzīvotspēju.

Izmaksu samazināšanas nolūkos "Gauja AB" nolēmusi būtiski samazināt ūdeļu pamatganāmpulku, kā arī par trešdaļu samazināt strādājošo skaitu. Tādējādi Covid-19 krīzes pārvarēšanai tika optimizēti un pārgrupēti visi resursi, lai ražošanas potenciālu varētu saglabāt un, situācijai uzlabojoties, to attīstīt, sacīts vadības ziņojumā.

Pēc kompānijas vadības minētā, pašreizējās tirgus tendences nozarē norāda uz biznesa straujas attīstības iespējamību nākotnē - pieprasījums pēc kažokādām pieaug, kā arī palielinās produkcijas cena. 

Vadības ziņojumā uzsvērts, ka 2021.gadā ir ļoti liels pieprasījums pēc kažokzvēru vaislas materiāla, un prognozes liecina par pieprasījuma pieaugumu arī tālākā perspektīvā, kas "Gauja AB" dod pamatu cerībām par biznesa attīstību tuvākajā nākotnē, ja tiks pārvarētas pašreizējās Covid-19 krīzes ietekmē izveidojušās finanšu plūsmas problēmas.

2019.gadā "Gauja AB" apgrozījums bija 999 945 eiro, kas ir par 5% mazāk nekā 2018.gadā, savukārt kompānijas zaudējumi saruka 4,7 reizes - līdz 71 932 eiro.

Kažokādu ražotājs "Gauja AB" reģistrēts 1996.gadā, un tā pamatkapitāls ir 700 000 eiro. Kompānijas lielākā īpašniece ir Svetlana Druva, kurai pieder 52% "Gaujas AB" kapitāldaļu, savukārt pa 24% kompānijas kapitāldaļu pieder gan Tamārai Klimenko, gan Agrim Nagliņam.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.