Menu
 

Kravu pārvadājumu pa sauszemes ceļiem veidi: kurš ir piemērotākais jūsu uzņēmumam?

  • Autors:  Apmaksāta publikācija
Foto - publicitātes Foto - publicitātes

Starptautisko kravu transportēšanas segmentā, preču piegāde pa sauszemes ceļiem ieņem vadošo pozīciju. Šodien, šis ir viens no pieprasītākajiem pakalpojumiem, kas ļauj nogādāt preces uz citu valsti elastīgāk, ātrāk un bez šķēršļiem. Latviju ar Eiropu un citām valstīm saista iespaidīgs ceļu tīkls, kas ļauj pārvadāt kravas ģeogrāfiski plašā mastā. Reizēm kravu transportēšana pa sauszemes ceļiem ir vienīgais veids, kā piegādāt preces uz attālākām vietām, kas ir tālu no galvenajiem ceļiem. Aplūkosim tuvāk, kā norit starptautiskā kravu pārvadāšana.

Galvenie kravu pārvadājumu pa sauszemes ceļiem veidi

Kravu pārvadāšana pa sauszemes ceļiem iespējama tikai tādā gadījuma, ja līdz galamērķim ir noklāts, smagajam transportam piemērots ceļš. Ja šādu ceļu nav, kravas, speciālos konteineros tiek nogādātas galamērķī izmantojot gaisa transportu, kuģus vai dzelzceļu. Viss ir atkarīgs no tā uz kuru valsti un vietu jānogādā krava. Tomēr, ja preces no Latvijas vēlaties transportēt uz citām Baltijas, Eiropas vai kaimiņvalstīm, kravu pārvadājumi pa sauszemes ceļiem ir ērtākais un efektīvākais veids kā to izdarīt. Preču transportēšana ar kravas automašīnām ir dinamiskāka un var tikt veikta pat vairākas reizes dienā. Tajā pat laikā, transportējot ar gaisa transportu vai kuģiem, jāgaida, kamēr transportlīdzeklis būs pilnībā piekrauts. Šis ir arī pats elastīgākais veids, ja preces jāpiegādā uz attālām noliktavām vai tirdzniecības vietām. Kravu pārvadāšanu pa sauszemes ceļiem var veikt ar dažādiem transportlīdzekļiem – tas ir atkarīgs no pārvadājamo preču tipa. Aplūkosim katru no tiem.

Kopīga kravu pārvadāšana pa sauszemes ceļiem

Transportlīdzeklis ar kuru tiek transportēta krava ir atkarīgs no tā, kādas preces tiks pārvestas. Šī kategorija apņem visas preces, kuras iespējams transportēt ar standarta transportlīdzekli, t.i. preces, kurām nav vajadzīgi īpaši transportēšanas apstākļi. Standarta kravas automašīnas nav piemērotas bīstamu, lielu gabarītu kravu pārvadāšanai, tās arī nav piemērotas ātri bojājošu pārtikas produktu pārvadāšanai. Šis ir viens no plašāk izmantojamiem transportlīdzekļiem, kas ļauj ātri pārvadāt ierastas kravas gan starptautiskā, gan vietējā mērogā.

Specifisku produktu pārvadāšana

Produkti, kuru kvalitāte ir atkarīga no temperatūras, jātransportē ar tādiem transportlīdzekļiem, kuri ir aprīkoti ar temperatūru kontrolējošām sistēmām. Šādus kravas transportlīdzekļus sauc arī par izotermiskajām kravas automašīnām. Ierasti šie transportlīdzekļi tiek izmantoti tādām precēm, kā zivis, gaļa, dārzeņi, augļi, piena produkti, dzērieni, medikamenti vai ziedi. Nepieciešamās temperatūras nosacījumu nodrošināšana transportēšanas laikā garantē, ka tiks saglabāta produktu kvalitāte un galamērķī tās ieradīsies augstākajā kvalitātē.

Pilna vai daļēja kravu pārvadāšana

Kravu pārvadājumus var veikt ne tikai ar dažādiem transportlīdzekļiem, bet arī vairākos veidos – ar pilnu vai daļēju noslodzi.

Pilna krava (FCL) nozīmē, ka viss konteineris ir domāts vienam sūtītājam. Šo veidu visbiežāk izvēlas uzņēmumi, kas transportē lielus preču daudzumus. Tajā pat laikā daļējā kravu pārvadāšana (LCL) tiek izvēlēta, ja sūtījums ir mazāks par kravas automašīnas konteineri. Vairākus mazus sūtījumus iespējams apvienot vienā, pilnā kravā un nogādāt tos no iekraušanas punkta līdz pārkraušanas vietai vai noliktavai  un tikai pēc tam nogādāt saņēmējam. Daļējo kravu parasti sastāda vieglāki nekā 3 tonnu sūtījumi, kuras neaizņem vairāk par 10 kubikmetriem vietas. Šādu kravu pārvadāšana ir ekonomiskāka, jo  vienu konteineri var izmantot vairāki sūtītāji, savukārt piegādes izmaksas tiek sadalītas starp klientiem.

Jaunāko tehnoloģiju ietekme kravu pārvadāšanas procesam

Loģistikas procesiem pielāgotās tehnoloģijas ir mainījušas ne tikai loģistikas pārvaldi, bet arī kravu kustības procesus. Pielāgojot mūsdienīgas tehnoloģijas, kravu pārvadāšana kļuvusi ātrāka un ērtāka. Tātad, kādas tehnoloģijas izmantojamas transportēšanā šodien?

Lietu internets (IoT tehnoloģija) – tā ir sistēma, kas vairākas iekārtas pievieno pie viena tīkla, ar kura palīdzību tiek nodota svarīgākā informācija un dati. Šī tehnoloģija ir ievērojami ietekmējusi kravu pārvadāšanas procesu. Tas nodrošina, ka transportlīdzekļi, vadītāji un dispečeri vienmēr būtu savienoti, savukārt informācija par katru, atsevišķu transportēšanas procesu tiktu nemitīgi atjaunota. Lietu internets palīdz saplānot kustības maršrutus tā, lai tas būtu pēc iespējas produktīvāks. Piemēram, iespējams informēt vadītāju par ceļā esošiem šķēršļiem un izveidot tādu maršrutu, kura laikā nevajadzētu apstāties bez iemesla un ietaupītu degvielu.

Dokumentu digitalizācija. Papīru un ierakstu kalni – jau novecojis dokumentu krāšanas un apstrādes veids. Tagad, kravu pārvadāšanā izmantojamās tehnoloģijas ļauj samazināt izmantojamā papīra dokumentu daudzumu, pārceļot tos digitālā vidē. Tas ir ne tikai vienkāršs veids, kā pārvaldīt informāciju, bet arī izanalizēt to. Svarīgi ir arī tas, ka digitālā sistēma ietaupa laiku, kurš tika izmantots manuālai dokumentu aizpildīšanai un drukāšanai.

Kādu labumu uzņēmumiem sniedz kravu pārvadājumos izmantojamās tehnoloģijas?

Viena no lielākajām priekšrocībām, kuru sniedz kravu pārvadājumu procesos izmantojamās tehnoloģijas – transportēšanas izmaksu samazināšana. Iespējamība analizēt un izsekot visus procesus reālā laikā ļauj piemeklēt atbilstošāko transportlīdzekli, transportēšanas veidu (pilnu vai daļēju), kā arī ieplānot maršrutu tā, lai tiktu ietaupīta degviela. Procesu un datu izsekošana reālā laikā palīdz celt klientu apkalpošanas līmeni. Kravu īpašnieki jebkurā laikā var pieslēgties pie digitālajiem datiem un sekot līdzi kravas atrašanās vietai, kā arī paredzēt, kad tā sasniegs piegādes vietu. Ja tiek nolemts kravas transportēšanas procesu nodot specializētam loģistikas uzņēmumam, bizness ietaupa daudz laika. Uzņēmumam vairs nav personīgi jārūpējas par transportlīdzekļiem, jāizveido maršruti, jāmeklē vadītāji un jāpilda eksportam nepieciešamie dokumenti. Kravu pārvadāšanas speciālisti parūpējas par visiem nepieciešamajiem procesiem, savukārt ietaupīto laiku var veltīt darbības uzlabošanai vai jaunu tirgu iekarošanai.

Tātad, tehnoloģijas ļauj uzlabot kravu transportēšanas pa sauszemes ceļiem procesu un nodrošināt, lai produkti galamērķi sasniegtu ne tikai laikus, bet arī augstākajā kvalitātē. Protams, tehnoloģijas turpina attīstīties un paredzēt, kā kravu pārvadāšana izskatīsies pēc 10 gadiem ir grūti, tomēr varam būt pārliecināti, ka inovatīvi lēmumi turpinās mainīt loģistikas procesus, savukārt uzņēmumiem, kas nodarbojas ar tirdzniecību tas sniegs labākas iespējas veiksmīgi izpildīt un paplašināt savu darbību.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.