Logo
Drukāt šo lapu

Sausie laika apstākļi negatīvi atsauksies uz graudu pieņemšanas punktu finansiālajiem rādītājiem

Sausie laika apstākļi negatīvi atsauksies uz graudu pieņemšanas punktu finansiālajiem rādītājiem arhīvs

Šā gada sausie laika apstākļi negatīvi atsauksies uz graudu pieņemšanas punktu finansiālajiem rādītājiem, atzina sēklu, minerālmēslu, kaļķa un augu aizsardzības līdzekļus tirgotāja "Scandagra Latvia" ģenerāldirektors Pēteris Stupāns.

Stupāns norādīja, ka šā gada neraksturīgais vasaras sausums un karstums negatīvi ietekmējis ne tikai lauksaimniekus, bet arī graudu uzglabāšanas, žāvēšanas, tīrīšanas un mēslojuma iepakošanas un konsultāciju pakalpojumu sniedzējus Latvijā. "Ja graudi jau nāk no lauka praktiski pilnīgi sausi, būs mazāks pieprasījums kaltēšanas un tīrīšanas pakalpojumiem elevatoros, kas viennozīmīgi atsauksies uz graudu pieņemšanas punktu negatīviem finansiāliem rādītājiem šī gada nogrieznī," sacīja Stupāns.

Stupāns norādīja, ka sausums un karstums šovasar uz zemnieku "makiem" ir atstājis vēl dziļāku negatīvo ietekmi nekā pagājušā gadā lietavas, kuru dēļ bija ļoti nelabvēlīgs kulšanas un ziemāju sēšanas laiks, kas negatīvi ietekmēja ražību un graudu kvalitāti. "Ražība atsevišķos reģionos šogad ir katastrofāli zema, mazāk nekā puse no parastās, un skaidrs, ka saimniecību finansiālais rezultāts būs ar mīnus zīmi. Tas radīs problēmas saimniecībām norēķināties ar piegādātājiem un kredītiestādēm, it īpaši, ja bija līdzīgas grūtības pirms gada un iepriekšējais parāds jau ir pagarināts," sacīja Stupāns.

Viņš piebilda, ka iepriekš minētās situācijas dēļ lielai daļai zemnieku nav par spēkam pilnībā izpildīt arī ziemā noslēgtos graudu līgumus, kā rezultātā kopīgi ir jāmeklē visi iespējamie risinājumi, lai šo situāciju atrisinātu abām pusēm labvēlīgi un iztiktu bez nopietnām sankcijām.

Pēc Stupāna teiktā, lai arī pēdējā mēneša graudu cenas ir augušas, Baltijas tirgū nav daudz brīvu graudu ar iepriekš nefiksētām cenām. Tas nozīmē, ka lielākā daļa graudu tiks eksportēta par ziemā fiksētajām graudu cenām, kas Latvijas zemniekiem nekādu papildus labumu nedos, neraugoties uz patlaban augstajām biržas cenām.

Viņš piebilda, ka minētajos ekstremālajos laika apstākļos par spīti paaugstinātiem stresa apstākļiem atsevišķas ziemas kviešu šķirnes joprojām ir ražīgas, un pat šajā sausajā sezonā ir sevi pierādījušas ar ļoti labu ziemcietību un augstu ražību un graudu kvalitāti. Tomēr, lai izaudzētu augstu ražu ar labiem kvalitātes rādītājiem šā gada laika apstākļos, ļoti lielu lomu spēlē saimnieka profesionālās zināšanas par dažādu augam vajadzīgu produktu pareizu pielietošanu.

Stupāns pieļāva, ka šā gada finansiālajā situācijā daudzas zemnieku saimniecības nevarēs atļauties iegādāties minerālmēslus ierastajā daudzumā, tāpēc minerālmēslu segmentā varētu būt novērojams pārdošanas apjoma samazinājums. Tas pats attiecas uz graudu iepirkšanu un eksportu, jo vietējais graudu tirgus ir krasi samazinājies.

Informācija "Firmas.lv" liecina, ka 2017.gadā "Scandagra Latvia" strādāja ar 73,752 miljonu eiro apgrozījumu un 582 043 eiro peļņu.

"Scandagra Latvia" ir reģistrēts 2009.gadā, un kompānijas pamatkapitāls ir trīs tūkstoši eiro. Uzņēmuma vienīgais īpašnieks ir Zviedrijā reģistrētais uzņēmums "Scandagra Group". "Scandagra Latvia" ir viens no lielākajiem Latvijas lauksaimniecības nozares uzņēmumiem, kas nodarbojas ar zemniekiem nepieciešamo preču tirdzniecību, kā arī graudu pirkšanu un pārdošanu.

Visas tiesības aizsragātas © apriņķis.lv 2024