Logo
Drukāt šo lapu

Latvijas pārtikas ražotāji joprojām saglabā cerību par pozitīvu importa–eksporta bilanci šogad

Latvijas pārtikas ražotāji joprojām saglabā cerību par pozitīvu importa–eksporta bilanci šogad pixabay.com

Latvijas pārtikas ražotāji joprojām saglabā cerību par pozitīvu importa–eksporta bilanci pārtikas ražošanas industrijā šogad, aģentūrai LETA pastāstīja Latvijas Pārtikas uzņēmumu federācijas (LPUF) padomes priekšsēdētāja Ināra Šure.

"Šobrīd tirdzniecības bilance ir negatīva, jo imports pavisam nedaudz pārsniedz eksportu, taču, ja nenotiks kas ārkārtējs, tad rudens un ziemas mēnešos eksporta apjomiem vajadzētu pieaugt daudz straujāk. Tā rezultātā mēs arī ceram gadu noslēgt ar pozitīvu bilanci," sacīja Šure.

Viņa atgādināja, ka šā gada pirmajā pusgadā pārtikas, lauksaimniecības un zivsaimniecības produktu eksports veidoja 19% no kopējās eksporta vērtības, un šīs produkcijas vērtība Latvijas 2018. gada pirmajā pusgadā ir par 108 miljoniem eiro lielāka nekā iepriekšējā gada pirmajā pusgadā. Latvijai šā gada pirmajā pusgadā bija otrs lielākais eksporta vērtības pieaugums starp Eiropas Savienības (ES) valstīm – pārtikas, lauksaimniecības un zivsaimniecības produktu eksporta vērtība palielinājās par 9,7% salīdzinājumā ar attiecīgo periodu pirms gada.

Šure piebilda, ka tradicionāli dominējošie eksporta produkti bija bezalkoholiskie, alkoholiskie dzērieni, graudaugi un piena produkti, šo produktu grupu eksportam veidojot 52% no kopējās eksporta vērtības.

Vienlaikus Šure atzīmēja, ka strauja eksporta izaugsme – apmēram 20% apmērā – Latvijas pārtikas ražotājiem bija jau 2017. gadā un jārēķinās, ka turpmāk eksporta izaugsme būs mazāka un katrs nākamais solis eksporta tirgu iekarošanā – arvien izaicinošāks.

Jau ziņots, ka LPUF valdes locekle Ligita Turnere aģentūrai LETA šā gada martā norādīja, ka 2017. gada nozares eksporta pieaugums bija vairāk nekā 20% un nozare faktiski ir sasniegusi pirmskrīzes līmeni, tāpēc ir cerība, ka šogad importa–eksporta bilance pārtikas ražošanas industrijā atkal būs pozitīva.

LPUF ir Latvijas pārtikas pārstrādes daudznozaru nevalstiskā organizācija, kas apvieno pārtikas uzņēmumus un profesionālās asociācijas, pārstāv ražotājus valsts un nevalstiskajās organizācijās, aizstāv biedru intereses starptautisko normatīvo aktu izstrādē, kā arī sniedz LPUF biedriem informatīvo atbalstu. Federācijā ir apvienojušies uzņēmumi, kas aizņem vairāk nekā 60% no visa Latvijas pārtikas ražošanas tirgus. Tajā ir pārstāvētas gan nozaru asociācijas, gan vairāki desmiti lielu, vidēju un mazu uzņēmumu.

 
Visas tiesības aizsragātas © apriņķis.lv 2024