Menu
 

"Elvi": Novembra vidū tirdzniecībā vēl vairāk saasināsies darbinieku trūkuma problēma

  • Autors:  LETA
Foto - pixabay.com Foto - pixabay.com

Valdības rīkojums par vakcinācijas nepieciešamību pārtikas tirdzniecībā strādājošajiem ir satricinājis nozari, un novembra vidū vēl vairāk saasināsies darbinieku trūkuma problēma, intervijā aģentūrai LETA pauda mazumtirgotāja SIA "Elvi Latvija" komercdirektore Laila Vārtukapteine.

"Ministru kabineta rīkojums, kas būtībā ir noteicis obligātu vakcināciju pārtikas tirdzniecības nozarē strādājošajiem, ir satricinājis nozari. Neskaidrības un sašutumu raisa ne vien pati prasība par vakcinācijas nepieciešamību, bet arī nesakārtotie jautājumi par vakcīnu un testu pieejamību. Ministru kabineta noteikumos skaidri norādīti datumi, kad kura norma stājas spēkā, taču nepamet sajūta, ka lēmējvara ir aizmirsusi, cik plašas ir Latvijas robežas un cik dažāds ir pakalpojumu pieejamības līmenis," pauda Vārtukapteine.

Viņa minēja, ka uzņēmums nemitīgi saņem telefonu zvanus no veikalu īpašniekiem, kas ir izmisumā, jo no 20.oktobra uzņēmumi vairs nedrīkst akceptēt paštestu rezultātus, bet tuvējās laboratorijas nav spējīgas nodrošināt sertificētu testēšanu, nav sazvanāmas vai tām ir ļoti garas rindas, savukārt vakcinācijas centri sākotnēji nespēja uzņemt visus potēties gribētājus, kā rezultātā vakcinācijas sertifikāti kļūs derīgi tikai pēc 15.novembra.

"Protams, ļoti liela neizpratne un rūgtums ir arī daļai darbinieku - tā vietā, lai viņi saņemtu argumentētu, profesionālu skaidrojošu informāciju, cilvēkus vakcinēties dzen ar varu, un šāds piespiedu mehānisms raisa vienīgi pretestību," atzīmēja Vārtukapteine, piebilstot, ka valdība nav izdarījusi veselu virkni priekšdarbu, strādājot ar profesionāļiem, skaidrojot situāciju cilvēkiem.

Tāpat "Elvi Latvija" komercdirektore prognozēja, ka novembra vidū vēl vairāk saasināsies darbinieku trūkuma problēmas. Vienlaikus Vārtukapteine atzīmēja, ka situācija darba tirgū pārtikas mazumtirdzniecības nozarē ir mainīga visu laiku, un tā nav strauji mainījusies pandēmijas dēļ.

"Patiesībā pandēmijas sākumā izteikti jutām, ka ļoti daudzi pircēji beidzot sāka novērtēt pārdevēja un apkalpojošā persona vērtību. Es teiktu, ka būtiski auga veikala darbinieku prestižs. Protams, tieši veikalu darbinieki visvairāk un visintensīvāk izjuta visas valdības pieņemtās izmaiņas, viņiem bija jāuzņemas daudzi papildu pienākumi, veikalos radās arī daudz konfliktsituāciju un vide kļuva stresaina, taču gan darbinieki, gan pircēji pielāgojās jaunajai realitātei. Valdība pieņēma arī dažus nesaprotamus lēmumus par atsevišķu preču nepārdošanu vai pārdošanu tikai konkrētās dienās - šobrīd varu pilnīgi noteikti teikt, ka šādi lēmumi nebija īsti pareizi un radīja ne vien lieku darbu veikalu personālam, bet arī pretēju efektu sabiedrībā. Cilvēki uz veikaliem nāca tajās dienās, kad varēja nopirkt visu, nevis veikalā ieradās vienmērīgi visas nedēļas garumā," viņa sacīja.

Vārtukapteine arī minēja, ka pusotrs gads pandēmijā cilvēkiem ir iemācījis pirkumus veikt pārdomātāk. "Daudzi cilvēki ir izvērtējuši savu dzīvi, prioritātes, pārcēlušies no pilsētām uz laukiem, tāpēc mēs, veikali reģionos, šajā laikā esam jutušies salīdzinoši mierīgi. Cilvēki ikdienas pirkumiem izvēlas sev tuvāko veikalu, vairs neapmeklē lielas tirdzniecības vietas un nepavada tur ilgu laiku. Protams, mainījās arī iepirkšanās paradumi - cilvēki uz veikaliem nāca retāk, vienā reizē veica lielākus pirkumus," viņa klāstīja.

Tāpat Vārtukapteine atzīmēja, ka "Elvi" gadījumā pandēmija līdz šim bija stabilitātes posms, ļaujot sakārtot daudzus jautājumus. "Plāni, kas šim laikam bija uzstādīti, tika īstenoti. Protams, izaicinājums bija tirdzniecības ierobežojumi, to strikta ievērošana un neziņa, kas visu laiku valdīja, jo nebija skaidrs, kad ierobežojumi stāsies spēkā, kādi tieši tie būs. Arī veikalu darbiniekiem šis ir bijis saspringts laiks. Taču kopumā jāsaka, ka šis mūsu veikalu tīklā ir bijis diezgan stabils periods, kas ļāvis mums sakārtot daudzas lietas," pauda "Elvi Latvija" komercdirektore.

Kompānija "Elvi Latvija" reģistrēta 2010.gada februārī, un tās pamatkapitāls ir 2820 eiro. Kompānijas kapitālā 50% pieder Imantam Rendeniekam, 25% - SIA "Realto Capital" un 25% - SIA "Vita mārkets". "Elvi Latvija" ir mazumtirdzniecības zīmola "Elvi" franšīzes devējs. "Elvi Latvija" ir 26 franšīzes partneri.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.