Menu
 

Amatnieki un mājražotāji aicina valdību atļaut gadatirgu rīkošanu pēc 15.novembra

  • Autors:  LETA
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Vairāki vietējie amatnieki un mājražotāji nosūtījuši vēstuli valdībai, aicinot atļautu rīkot gadatirgus pēc 15.novembra un Ziemassvētku tirdziņus, informēja aicinājuma pārstāvji.

Mājražotāji pauž neizpratni par lēmumu atļaut strādāt lielajiem tirgiem "sarkanajā režīmā", bet īslaicīgo ielu tirdzniecību aizliegt pat "zaļajā režīmā".

Vēstulē esot pausts vairāk nekā 2500 mājražotāju un amatnieku viedoklis, ka, aizliedzot gadatirgus un Ziemassvētku tirdziņus šī gada nogalē, daudzas mājsaimniecības un ģimenes "paliks bez iztikas līdzekļiem", jo 90% mājražotāju un amatnieku gadatirgi un Ziemassvētku tirdziņi esot vienīgais iztikas avots, turklāt Ziemassvētku produkcija neesot ikdienas prece - to nevarot glabāt mēnešiem vai gadiem.

Vēstules autori atgādina, ka mājražotāju nozarē jau divus gadus ir kritiska situācija, jo dažādi aizliegumi esot spēkā vairāk nekā 20 mēnešus.

Mājražotāji nepiekrīt piedāvājumam savas preces tirgot lielajos tirgos, jo pašlaik lielo tirgus galvenais sortiments esot preces un apģērbs no Ķīnas, dzīvnieku barība, apavi, ziedi, makšķerēšanas piederumi. Tie esot lielveikali zem atklātas debess, kurā vietējo amatnieku un mājražotāju pašu gatavotā produkcija nekādi neatbilst ne pēc klasifikācijas, nedz sortimenta. 

Turklāt lielajos tirgos gandrīz visas tirdzniecības vietas esot aizņemtas un mājražotājiem tur neesot vietas.

Ja no 15.novembra netiks atļauti gadatirgi un Ziemassvētku tirdziņi "zaļajā režīmā", vēstules autori sola vērsties Konkurences padomē, pie Tiesībsarga un gatavot kopīgu prasību Administratīvajai tiesai.

Kā ziņots, no 15.novembra līdz ārkārtējās situācijas beigām nākamā gada 11.janvārī "nedrošajā režīmā" jeb bez Covid-19 sertifikātu uzrādīšanas turpinās darboties tikai nelieli pirmās nepieciešamības veikali, otrdien nolēma valdība.

Bez Covid-19 sertifikātiem būs pieejami tirdzniecības pakalpojumi iekštelpās, ja kopējā apmeklētājiem publiski pieejamā telpu platība nav lielāka par 1500 kvadrātmetriem un ja ir atsevišķa ieeja. Šādi varēs darboties pārtikas veikali, medicīnas preču veikali, optikas veikali, dzīvnieku barības veikali, preses tirdzniecības vietas, higiēnas preču veikali.

Šajās tirdzniecība vietās, izņemot aptiekas, jānosaka tāds maksimālais apmeklētāju skaits, lai nodrošinātu ne mazāk kā 25 kvadrātmetri no publiski pieejamās iekštelpu platības uz apmeklētāju. Savukārt aptiekās, kas veic vakcināciju pret Covid-19 vai izsniedz testēšanas sertifikātus, noteikta prasība vienai personai nodrošināt ne mazāk kā 15 kvadrātmetrus no publiski pieejamās telpu platības.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.