Menu
 

Latvijas Banka nākamnedēļ izlaidīs "Veiksmes monētu"

  • Autors:  LETA
Ilustrācija - Latvijas Banka Ilustrācija - Latvijas Banka

Trešdien, 24.novembrī, Latvijas Banka izlaidīs sudraba kolekcijas monētu "Veiksmes monēta", uz kuras attēlots ceriņzieds - pieclapīte, aģentūrai LETA pavēstīja Latvijas Bankas pārstāvji.

Monētas iegāde būs iespējama tikai tīmekļvietnē "e-monetas.lv" no 24.novembra plkst.12. Covid-19 pandēmijas dēļ jaunie numismātikas produkti nebūs pieejami Latvijas Bankas kasē. Tīmekļvietnē "e-monetas.lv" veikto pirkumu saņemšana būs iespējama tikai pa pastu.

Monētā iekalts vēstījums, ka veiksme var būt nejauša, tomēr, atšķirībā no laimes, tā prasa cilvēka enerģisku darbošanos. Kā skaidro monētas autori, gadās "cūkas laime", kad, neko nedarot, laime pati iekrīt klēpī, bet "cūkas veiksmes" nemēdz būt.

Viens no veiksmes simboliem ir ceriņu pieclapīte, skaidro Latvijas Bankas pārstāvji. Tautas ticējums vēsta, ka, atrodot pieclapīti, tā ir vai nu, iedomājot vēlēšanos, jāapēd, vai arī jāsakaltē un jātur pie rokas.

Monētas aversā atveidots ceriņu zieds ar piecām lapiņām, kas klāts ar krāsu druku, bet reversā - ceriņa ziedu ķekars, kurā starp daudzajiem mazajiem ziediem atrodama arī viena veiksmīgā pieclapīte.

"Veiksmes monētas" grafisko dizainu veidojis pieredzējis monētu mākslinieks Arvīds Priedīte, kas ir daudzu Latvijas Bankas kolekcijas monētu autors, bet plastisko modeli - Jānis Strupulis.

Jaunās monētas cena ir 53 eiro, iegādes limits vienai personai - divas monētas. Monētas tirāža ir 4000 eksemplāri. Monēta izgatavota Nīderlandes uzņēmumā "Koninklijke Nederlandse Munt".

Kolekcijas monētas ir maksāšanas līdzeklis tikai emisijas valstī. Kolekcijas monētas pēc formas ir nauda, bet pēc būtības - mākslas darbs. Tās izgatavo no zelta, sudraba vai citiem dārgmetāliem īpaši augstā kaluma kvalitātē. Atšķirībā no apgrozības naudas kolekcijas monētas parasti nav domātas lietošanai maksājumos, bet dāvināšanai, piemiņai un kolekcijām. Šo iemeslu dēļ monētu cena arī būtiski pārsniedz nominālvērtību. Kolekcijas monētu nominālvērtība ir atšķirīga no apgrozības monētu nominālvērtības.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.