Logo
Drukāt šo lapu

Rīgā norisināsies simtgadei veltīts pasākums "Lauki ienāk pilsētā"

Rīgā norisināsies simtgadei veltīts pasākums "Lauki ienāk pilsētā" Foto: flla.lv

8. septembrī plkst. 10.00–20.00 Rīgā, 11. novembra krastmalā, norisināsies pasākums "Lauki ienāk pilsētā", kurā tiks rādīts un stāstīts par nozīmīgākajām mūsdienu lauksaimniecības jomām, to attīstību Latvijā 100 gadu laikā un kas ļaus ielūkoties nākotnes tehnoloģijās.

Pasākumā demonstrētas nozares: graudkopība, lopkopība, dārzkopība, bioloģiskā lauksaimniecība un biškopība, zivsaimniecība, mežsaimniecība, šajās nozarēs izmantotā tehnika un tehnoloģijas, amatniecība sasaistē ar kultūru un izglītību, liecina informācija pasākuma mājaslapā.

Katram apmeklētājam būs iespēja ne tikai redzēt no malas, bet arī pataustīt, pasmaržot, izgaršot, sadzirdēt un ieraudzīt to, ko ikdienā dara lauksaimnieki, mežsaimnieki, dārzkopji un zivsaimnieki. Ikvienam būs iespēja piedalīties dažādu produktu tapšanā, izzināt procesus un piedalīties tajos – redzēt, kā top maize, no kā rodas piens, kā iegūst medu, kā tiek no koka līdz papīram, kāda loma ir graudu kaltei un kombainam, kas, no kā un kādā veidā rodas un tiek radīts.

Aktivitātēs būs iespēja iegūt informāciju par dzīvi laukos, apmeklēt izveidotās lauku sētas un iegādāties katras no pārstāvētajām nozarēm Latvijā ražoto vai pārstrādāto produkciju, vēsta organizatori.



Pasākuma svinīgajā atklāšanā plkst. 12.00 uzrunas teiks Valsts prezidents Raimonds Vējonis, Ministru prezidents Māris Kučinskis, zemkopības ministrs Jānis Dūklavs,  kultūras ministre Dace Melbārde, Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs, nodibinājuma “Fonds Latvijas lauksaimniecības attīstībai” valdes priekšsēdētājs, pasākuma “Lauki ienāk pilsētā” organizētājs Rihards Krastiņš.

Pasākumu atklās vērienīga senās un modernās tehnikas parāde, kas plkst. 10.30–11.00 no Rīgas Motormuzeja dosies uz 11. novembra krastmalu. Plkst. 10.30 braucienam startu dos zemkopības ministrs Jānis Dūklavs un CSDD valdes loceklis Aivars Aksenoks. Pēc parādes daļa no tehnikas vienībām būs apskatāmas visas dienas garumā 11. novembra krastmalā. Parādē piedalīsies ap 50 tehnikas vienību – traktori, smagās mašīnas u.c., arī īpašais simtgades traktors, norādīts pasākuma mājaslapā.

Apmeklētāji aicināti iesaistīties arī dažādās veselību veicinošās aktivitātēs: Veselības ministrijas teltī būs iespējams uzzināt, cik patiesībā rūpnieciski ražoti produkti satur pievienoto cukuru, iepazīties ar Latvijas veselīgiem produktiem un atpazīt Latvijas veselīgo gardumu nosaukumus pirms 100 gadiem un tagad. Mazajiem apmeklētājiem būs iespēja tikties ar “Zobiņu Baltiņu” un iepazīties ar mobilo zobārstniecības autobusu. Savukārt plkst. 13.00 pie Veselības ministrijas telts pasākuma dalībnieki aicināti vingrot kopā ar veselības ministri Andu Čakšu, informē VM Komunikācijas nodaļas sabiedrisko attiecību speciāliste Evita Bune.

Pasākuma laikā 11. novembra krastmalā notiks dažādas aktivitātes uz divām skatuvēm. “Lauki ienāk pilsētā” kultūras programmu sagatavojusi režisore Mirdza Zīvere – pasākumā uzstāsies Latvijas kapelas un folkloras kopas, kā arī mazākumtautību kolektīvi.

“Lauki ienāk pilsētā” ir stāsts par nozīmīgākajām mūsdienu lauksaimniecības jomām, produktiem, pakalpojumiem un izglītību, par lauku un pilsētu mijiedarbību, par lauksaimniecības un valsts attīstību no valsts dibināšanas līdz valsts simtgadei. Pasākuma veltīts tam, lai mēs Latvijā varam būt lepni par savu zemi un tradīcijām, kuras turam cieņā arī mūsdienās, kad nemitīgi strādājam, saimniekojam un attīstāmies, vēsta organizatori.

Pasākums apmeklētājiem ir bez ieejas maksas. Plašāka informācija pieejama šeit.

Visas tiesības aizsragātas © apriņķis.lv 2024