Menu
 

Pētījums: pērn būtiski audzis auto nomas tirgus, teju uz pusi mazāk izklaides un atpūtas pirkumu

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - pexels.com Foto - pexels.com

Covid-19 pandēmijas un ierobežojumu rezultātā aizvadītā gada laikā teju uz pusi samazinājies klātienes pirkumu skaits izklaides un atpūtas vietās, bet par teju 80 % pieaudzis automašīnu nomas iegāžu skaits, liecina bankas “Citadele” maksājumu karšu dati.

Lai arī kopējais klātienes pirkumu skaits audzis par 13 %, vairākās kategorijās fiksēti vērā ņemami kritumi. Visskarbāk Covid-19 ierobežojumi ietekmējuši izklaides un atpūtas vietas, kur klātienes pirkumi samazinājušies par 46 %. Ja salīdzina 2020. un 2021. gada janvāra mēnesī pārdoto, pērn pirkumu skaits šajā mēnesī bijis pat 10 reizes mazāks.

Par trešdaļu jeb 33 % samazinājusies pasta sūtījumu apmaksa, bet par 14 % – ar ceļošanu saistītie izdevumi. Par 11 % mazāk iedzīvotāji tērējuši izglītības pakalpojumos, liecina Citadeles dati.

Lielākais pieaugums pirkumos fiksēts automašīnu nomas tirgū, kur, salīdzinot ar gadu iepriekš, iztērēts par 78 % vairāk, un visaktīvāk iedzīvotāji auto īrējuši oktobrī un septembrī.

Aviobiļetēs pērn iztērēts par 68 % vairāk nekā 2020. gadā, turklāt aktīvākie periodi lidošanai bijuši novembris un decembris, kad kopumā iztērēts vairāk nekā vasaras sezonā un septembrī kopā.

52 % pieaugums fiksēts pirkumos, kas veikti degvielas uzpildes stacijās, bet teju uz pusi jeb par 45 % audzis pieprasījums pēc nakšņošanas pakalpojumiem, aktīvākajiem naktsmītņu izmantošanas mēnesim notiekot augustā.

“Mazumtirdzniecības veikali, lielveikali, saimniecības preču veikali un degvielas uzpildes stacijas joprojām ir galvenās vietas, kur norēķināmies par pirkumiem klātienē, un skaidrs, ka liela ietekme virzībai vairumā sektoru ir Covid-19 ierobežojumiem, kuri ir noteicošie faktori cilvēku vēlmei pārvietoties gan iekšzemē, gan ceļot uz ārvalstīm, kas sevišķi populāri bija gada nogalē. Kopējā pirkumu skaita palielināšanās ir gan ierobežojumu mīkstināšanas rezultāts, gan arī daļēji skaidrojama ar to, ka iedzīvotājiem pandēmijā izveidojušies lieki uzkrājumi,” pētījuma datus komentējisCitadeles” privātpersonu apkalpošanas direkcijas vadītājs Jānis Mūrnieks.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.