Menu
 

CSP: Pērn rūpniecības produkcijas apjoms palielinājies par 6,5 %

  • Autors:  Apriņķis.lv
Grafika - CSP Grafika - CSP

2021.gadā salīdzinājumā ar 2020. gadu rūpniecības produkcijas apjoms pēc kalendāri koriģētiem datiem salīdzināmajās cenās palielinājās par 6,5 %, liecina Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) dati. To ietekmēja kāpums apstrādes rūpniecībā (par 7,3 %), ieguves rūpniecībā un karjeru izstrādē (par 4,7 %) un elektroenerģijas un gāzes apgādē (par 2,9 %).

No 22 apstrādes rūpniecības nozarēm 2021. gadā 17 nozares uzrādīja produkcijas izlaides kāpumu, tai skaitā divas no trim pēc īpatsvara lielākās – koksnes, koka un korķa izstrādājumu ražošana un gatavo metālizstrādājumu ražošana, izņemot mašīnas un iekārtas (pieaugums attiecīgi par 3,7 % un 10 %). Ražošanas apjoma pieaugumu, salīdzinot ar iepriekšējo gadu, ietekmēja produkcijas ražošanas kāpums automobiļu, piekabju un puspiekabju ražošanā (par 34,5 %), ķīmisko vielu un ķīmisko produktu ražošanā (par 24,9 %), mēbeļu ražošanā (par 24,3 %) un iekārtu, mehānismu un darba mašīnu ražošanā (par 23,2 %).

Savukārt produkcijas apjoma kritumu uzrādīja pēc īpatsvara otra lielākā nozare – pārtikas produktu ražošana (par 0,6 %), iekārtu un ierīču remonts un uzstādīšana (par 8,6 %), citu transportlīdzekļu ražošana un metālu ražošana, informēja CSP.

Pagājušā gada decembrī, salīdzinot ar 2020. gada decembri, rūpniecības produkcijas izlaide pēc kalendāri koriģētiem datiem salīdzināmajās cenās pieauga par 7,1 %. Ražošanas apjoma kāpums bija apstrādes rūpniecībā – par 5,9 % un elektroenerģijas un gāzes apgādē – par 18 %, būtiski pieaugot hidroelektrostacijās saražotās elektroenerģijas apjomam un gāzes piegādei patērētājiem.  Savukārt ieguves rūpniecībā un karjeru izstrādē bija kritums par 11,5 %.

Pēc CSP datiem, salīdzinot ar 2020. gada decembri, produkcijas apjoma pieaugumu uzrādīja lielākā daļa apstrādes rūpniecības nozaru, tai skaitā vidēji augsto tehnoloģiju nozares: ķīmisko vielu un ķīmisko produktu ražošana (par 42,4 %), automobiļu, piekabju un puspiekabju ražošana (par 36,2 %), iekārtu, mehānismu un darba mašīnu ražošana (par 33,3 %). Produkcijas izlaide pieauga arī tekstilizstrādājumu ražošanā (par 42,2 %), poligrāfijā un ierakstu reproducēšanā (par 39,6 %), kā arī gatavo metālizstrādājumu ražošanā, izņemot mašīnas un iekārtas, un pārtikas produktu ražošanā (attiecīgi par 18 % un 1 %).

Savukārt ražošanas apjoma samazinājums bija koksnes un koka izstrādājumu ražošanā (par 10,5 %), papīra un papīra izstrādājumu ražošanā (par 7,8 %) un datoru, elektronisko un optisko iekārtu ražošanā.

2021.gada decembrī, salīdzinot ar novembri, rūpniecības produkcijas apjoms pēc sezonāli koriģētiem datiem salīdzināmajās cenās pieauga par 3,8 %, tai skaitā apstrādes rūpniecībā – par 2,1 % un elektroenerģijas un gāzes apgādē – par 28,7 %, bet ieguves rūpniecībā un karjeru izstrādē produkcijas apjoms saruka par 7,3 %, liecina CSP publiskotā informacija.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.