Menu
 

EM: Plānotās izmaiņas elektroenerģijas ražošanas regulējumā neatstās negatīvu ietekmi uz siltumenerģijas cenu gala lietotājiem

  • Autors:  LETA
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Plānotās izmaiņas elektroenerģijas ražošanas regulējumā neatstās negatīvu ietekmi uz siltumenerģijas cenu gala lietotājiem, norāda Ekonomikas ministrija (EM).

Šādu viedokli ministrija paudusi, atbildot Latvijas Atjaunojamās enerģijas federācijas (LAEF) bažām, ka plānotās regulējuma izmaiņas radīs jaunu siltumenerģijas dārdzības vilni, no kā jau pašlaik cieš gan Latvijas iedzīvotāji, gan uzņēmumi.

Komentējot grozījumus noteikumos par elektroenerģijas ražošanu, izmantojot atjaunojamos energoresursus, kā arī par cenu noteikšanas kārtību un uzraudzību un noteikumos par elektroenerģijas ražošanu, uzraudzību un cenu noteikšanu, ražojot elektroenerģiju koģenerācijā, kas izsludināti Valsts sekretāru sanāksmē, EM skaidro, ka tie tikuši izstrādāti, izpildot Elektroenerģijas tirgus likumā (ETL) noteikto deleģējumu.

Ministrijas pārstāvji apgalvo, ka elektroenerģijas obligātais iepirkums ir valsts atbalsta sistēma, ko caur ikmēneša elektroenerģijas maksājumiem finansē visi elektroenerģijas gala lietotāji - gan mājsaimniecības, gan uzņēmumi. Tādējādi grozījumu kontekstā tiek vērtētas gan elektroenerģijas ražotāju, kas ir šī atbalsta saņēmēji, gan elektroenerģijas lietotāju intereses.

Grozījumu mērķis ir aktualizēt koģenerācijas staciju pārkompensācijas novēršanas aprēķina metodiku atbilstoši faktiskajai situācijai enerģijas ražošanas nozarē, lai nodrošinātu, ka šie aprēķini tiek balstīti uz objektīviem un pārbaudāmiem koģenerācijas staciju darbības rādītājiem. Tāpat Ministru kabineta noteikumu līmenī plānots nostiprināt vienotā tehnoloģiskā cikla principa ievērošanu enerģijas ražošanas procesā, lai novērstu iespēju koģenerācijas stacijas darbības aprēķinos iekļaut nepamatotus izdevumus.

Attiecībā uz elektroenerģijas ražotāju pārkompensācijas pārvērtēšanu kontekstā ar šajos grozījumos paredzēto pārkompensācijas novēršanas aprēķina metodikas aktualizēšanu EM norāda, ka atbilstoši ETL pārejas noteikumiem attiecīgā izvērtēšana ir jāveic sešu mēnešu laikā no grozījumu stāšanās spēkā brīža. Tādējādi šīs normas piemērošana nebūs ar tūlītēju efektu.

Savukārt jautājumā par vienotā tehnoloģiskā cikla principa ievērošanu enerģijas ražošanas procesā, ņemot vērā diskusijas Valsts sekretāru sanāksmē 2021.gada decembrī un 2022.gada janvārī, pašlaik saskaņošanas procesā esošo ETL grozījumu projekta ietvaros Zemkopības ministrija ir sagatavojusi priekšlikumus attiecīgo likuma normu precizēšanai, par ko diskusijas sagaidāmas Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijā.

Vienlaikus EM vērš uzmanību, ka grozījumi joprojām ir izstrādes procesā, tādēļ pie tiem tiek turpināts darbs, tostarp konsultējoties ar nozari un iesaistītajām ministrijām, pie atvērtajiem jautājumiem.

Līdztekus minētajam ministrijas pārstāvji atzīmē, ka patlaban elektroenerģijas obligātā iepirkuma ietvaros strādā 94 koģenerācijas stacijas, tostarp 27 biomasas elektrostacijas, 28 dabasgāzes elektrostacijas un 39 biogāzes elektrostacijas, no kurām 38 koģenerācijas elektrostacijas tiešā vai pastarpinātā veidā pārdod siltumenerģiju pašvaldībām. Kopumā gandrīz pusei no tām - 16 koģenerācijas - elektrostacijām šogad beigsies elektroenerģijas obligātā iepirkuma tiesības, ņemot vērā atbalsta perioda izbeigšanos.

Tāpat EM skaidro, ka šajā kontekstā jāņem vērā, ka šā gada 29.janvārī stājās spēkā Energoresursu cenu ārkārtēja pieauguma samazinājuma pasākumu likums, kas paredz noteiktus atbalsta pasākumus, tostarp centralizētās siltumapgādes pakalpojuma maksas samazinājumu.

Aģentūra LETA jau ziņoja, ka, iebilstot pret paredzētajiem grozījumiem LAEF pauda bažas, ka plānotās izmaiņas noteikumiem tiešā veidā var novest pie siltumenerģijas un elektroenerģijas tarifu papildu kāpuma daudzās Latvijas pašvaldībās. LAEF ieskatā, izmaiņas apdraud daudzu biomasas un biogāzes koģenerācijas staciju pastāvēšanu Latvijā, jo, pielietojot jauno pieeju elektrostaciju kopējās kapitālie

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.