Menu
 

Apdrošinātāji pērn OCTA atlīdzībās izmaksājuši vairāk nekā 54 miljonus eiro Apriņķis.lv

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

2021.gadā apdrošināšanas sabiedrības un Latvijas Transportlīdzekļu apdrošinātāju birojs (LTAB) kopā pieņēmuši lēmumus par OCTA atlīdzību izmaksu 54,25 miljonu eiro apmērā. Pērn sasniegts arī vēsturiski lielākais vidējās OCTA atlīdzības apmērs – 1357 eiro.

2021.gadā kopējais apdrošinātājiem pieteikto ceļu satiksmes negadījumu (CSN) skaits bija 33754. No visiem apdrošinātājiem pieteiktajiem CSN, 93,2% notikuši Latvijā, bet 6,8% – ārvalstīs. 65,6% no CSN fiksēti ar saskaņotā paziņojuma protokolu (tajā skaitā gandrīz 11% elektroniski LTAB OCTA mobilajā lietotnē), bet 34,4% gadījumu negadījumu fiksējusi ceļu policija.

Pērn apdrošināšanas sabiedrības un LTAB pieņēmuši lēmumus par atlīdzību izmaksu 54,25 miljonu eiro apmērā. 2021.gadā pieaugusi arī vidējā apdrošināšanas atlīdzība par notikušu ceļu satiksmes negadījumu, kas bija 1357 eiro.

Visvairāk apdrošinātāji atlīdzinājuši nodarītos zaudējumus transportlīdzeklim (75,1%), cietušajām personām (11,1%) un valsts, pašvaldību iestādēm par CSN cietušo ārstēšanu, uzturēšanu ārstniecības iestādēs, kā arī izmaksātajiem pabalstiem (6,6%).

“Vidējā atlīdzība konstanti pieaug jau vairākus gadus pēc kārtas. Piemēram, 2017.gadā vidējā atlīdzība bija 994 eiro, gadu vēlāk tā pārsniedza 1000 eiro atzīmi, un pērn sasniedza vēsturiski augstāko atzīmi,” stāsta LTAB valdes priekšsēdētājs Jānis Abāšins. Viņš uzskata – vidējās atlīdzības pieaugums prognozējams arī turpmāk, kas saistīts galvenokārt ar autoservisu un medicīnisko pakalpojumu cenu pieaugumu.

No līdzekļiem, ko apdrošinātāji saņem par OCTA polišu pārdošanu, 1,59 miljoni eiro tiks novirzīti ceļu satiksmes negadījumu novēršanas pasākumu profilaksei. “Līdzīgi kā iepriekšējos gadus, šie līdzekļi tiks izlietoti “Ceļu satiksmes drošības plāna 2021.-2027.gadam” aktivitāšu īstenošanai, kas paredz samazināt ceļu satiksmes negadījumos bojāgājušo un smagi ievainoto skaitu par 35% salīdzinājumā ar 2020.gadu,” skaidro J.Abāšins. Pēdējos piecos gados apdrošinātāji šim mērķim novirzījuši 9,49 miljonus eiro.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.