Menu
 

CSP: Ražotāju cenu līmenis rūpniecībā mēneša laikā palielinājies par 2,5 %, gada laikā – par 27 %

  • Autors:  Apriņķis.lv
Ražotāju cenu pārmaiņas (procentos pret iepriekšējā gada attiecīgo mēnesi). Grafika – CSP Ražotāju cenu pārmaiņas (procentos pret iepriekšējā gada attiecīgo mēnesi). Grafika – CSP

2022.gada janvārī, salīdzinot ar 2021.gada decembri, ražotāju cenu līmenis Latvijas rūpniecībā palielinājās par 2,5 %, liecina Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) dati. Vietējā tirgū realizētajai produkcijai cenu līmenis palielinājās par 3,4 %, eksportētajai produkcijai – par 1,7 %. Eksportam uz eirozonas valstīm ražotāju cenu līmenis palielinājās par 1,4 %, eksportam uz ārpus eirozonas valstīm – par 2,0 %.

Paaugstinoša ietekme bija cenu pieaugumam gāzes apgādē, elektroenerģijas ražošanā un siltumapgādē; atkritumu savākšanā, apstrādē un izvietošanā, kā arī atsevišķu pārtikas produktu ražošanā.

Šāgada janvārī, salīdzinot ar pagājušā gada janvāri, vidējais ražotāju cenu līmenis Latvijas rūpniecībā ir palielinājies par 27,0 %. Vietējā tirgū realizētajai produkcijai cenu līmenis ir palielinājies par 34,6 %, eksportētajai produkcijai – par 20,5 %. Eksportam uz eirozonas valstīm cenas ir pieaugušas par 23,9 %, eksportam uz ārpus eirozonas valstīm – par 17,6 %.

Kā skaidro CSP, ražotāju cenu līmeni visvairāk ietekmēja cenu pieaugums elektroenerģijā, gāzes apgādē, siltumapgādē un gaisa kondicionēšanā; koksnes, koka un korķa izstrādājumu (izņemot mēbeles) ražošanā; pārtikas produktu ražošanā, kā arī atkritumu savākšanā, apstrādē un izvietošanā, materiālu pārstrādē.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.