Menu
 

"Citadele": Pieaudzis pieprasījums pēc finansējuma lauksaimniecībā izmantojamu zemju iegādei

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Turpina pieaugt pieprasījums pēc finansējuma ar mērķi iegādāties lauksaimniecībā izmantojamas zemes, liecina bankas “Citadele” dati par lauksaimniecības nozari 2021. gadā. Pieprasījums pieaudzis par 30 % salīdzinājumā ar 2020. gadu, un eksperti sagaida pieaugumu arī turpmāk.

Pēdējo 10 gadu laikā lauksaimniecībā izmantojamo zemju cenas pieaugušas  trīs reizes, tuvāko piecu gadu laikā tās vēl varētu pieaugt par 30-50 %, ko veicina ierobežotais zemju resurss un lauksaimniecības nozares kopējā attīstība.

Interese par lauksaimniecības zemju iegādi ir manāmi pieaugusi. Pēdējo divu gadu laikā tirgū novērojama tendence, ka darījuma cena ir par 10-20 % augstāka nekā to konkrētajā brīdī novērtējis sertificēts vērtētājs. Tas liecina par sīvu konkurenci vietējo lauksaimnieku starpā, kuri cenšas iegādāties zemi maksimāli tuvu savai bāzes vietai, lai apsaimniekošana būtu rentabla, uzskata bankas “Citadele” mazo uzņēmumu apkalpošanas daļas vadītājs Jānis Kopeika.

Šādas agresīvas konkurences apstākļos priekšrocības ir uzņēmējam, kuram pieejami brīvi naudas līdzekļi vai finansējums divu dienu laikā.

Kaut arī būtiski pieaugušas izejvielu cenas lauksaimniecības nozarē, pieprasījums pēc finansējuma apgrozāmiem līdzekļiem pagaidām nav būtiski pieaudzis. Tas skaidrojams ar to, ka kopumā pēdējie divi gadi lauksaimniekiem bijuši veiksmīgi gan ražas, gan produkcijas cenu ziņā. Līdz ar to lielākajai daļai tomēr ir izveidojušies uzkrājumi, kas palīdz kompensēt izejvielu, piemēram, minerālmēslu cenu pieaugumu.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.